127043 – 21032014 – În urma cercetărilor realizate și în scopul probării mai multor persoane suspectate de fapte de corupţie, contrabandă, evaziune fiscală, spălare de bani şi mărturie mincinoasă, ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciile Judeţene Anticorupţie Constanţa, Brăila, Călăraşi, Ialomiţa şi Tulcea, sub coordonarea procurorului desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au desfăşurat o acțiune, în cadrul căreia au efectuat 14 percheziţii.
Acțiunea s-a derulat cu sprijinul Inspectoratului de Jandarmi Constanţa şi al Grupării Mobile de Jandarmi Constanţa, perchezițiile au fost efectuate la agenţi de poliţie de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă – Sectorul Poliţiei de Frontieră Cernavodă, persoane civile şi sediul unei societăţi comerciale.
Suportul de specialitate pentru documentarea cauzei a fost asigurat de Serviciul Român de Informaţii (SRI) și Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI). De asemenea, pe parcursul cercetării s-a beneficiat de sprijinul Gărzii de Coastă Constanţa.
Din informațiile obținute și din cercetările efectuate, a reieșit că activitatea infracţională a poliţiştilor de frontieră a constat în protejarea unor persoane implicate în activităţi de contrabandă cu combustibil preluat de la navele care tranzitează Dunărea, în scopul valorificării, precum şi furnizarea de informaţii nedestinate publicităţii persoanelor implicate în activităţile de contrabandă şi evaziune fiscală.
În schimbul protecţiei oferite şi al informaţiilor privind dispozitivul de patrulare al Poliţiei de Frontieră şi circulaţia navelor pe Dunăre, agenţii au pretins şi primit combustibil şi alte produse, precum şi peşte de la braconierii care acţionează în zonă.
În cauză sunt cercetaţi cinci poliţişti de frontieră pentru luare de mită şi „folosirea, în orice mod direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii”, iar un alt agent de poliţie de frontieră este cercetat pentru contrabandă.
Cercetarea penală s-a extins şi faţă de zece persoane civile fără calitate specială pentru dare de mită şi contrabandă . Totodată, faţă de o firmă din Cobadin, administrată de una dintre aceste persoane, s-au reţinut şi infracţiunile de evaziune fiscală şi spălare de bani.
Prejudiciul calculat de organele fiscale depăşeşte suma de 500.000 lei.
Ca urmare a percheziţiilor domiciliare, au fost ridicate înscrisuri, sume de bani în valoare de peste 30.000 lei şi 5000 euro, punându-se sub sechestru cantitatea de peşte, două tone de motorină, ambarcaţiuni, motoare de bărci. – PROMPT MEDIA