– 127288 – 31032014 – Romania se afla pe primul loc in Uniunea Europeana dupa suprafata cultivata cu porumb si floarea-soarelui, a anuntat, luni, Institutul National de Statistica. Totuşi, tara noastra se afla pe pozitia a doua in ceea ce priveste productia de porumb, dupa Franta, din cauza unui randament net inferior.Potrivit INS, suprafata cultivata cu porumb a fost de 2.580 milioane de hectare in Romania, fata de 1.849,6 milioane de hectare, in Hexagon. Am reusit insa sa producem doar 11,373 milioane de tone de porumb, cu 4 milioane mai putin decat francezii.
Pe de alta parte, la suprafata cultivata cu grau, in anul 2013, Romania s-a situat pe locul patru (dupa Franta, Germania si Polonia), iar la productia obtinuta, pe locul sase, dupa Franta, Germania, Regatul Unit, Polonia si Spania. In ceea ce priveste randamentul, tara noastra se afla pe ultimele locuri.
Floarea soarelui se numara printre culturile cu traditie in tara noastra. Atat din punct de vedere al suprafetei cultivate cat si al productiei, in anul 2013, Romania s-a situat pe primul loc in randul principalelor state membre, conform datelor INS.
In ceea ce priveste suprafata cultivata cu cartofi, in anul 2013, Romania s-a situat pe locul trei dupa Polonia, Germania si pe locul sapte la productie (dupa Germania, Olanda, Franta, Polonia, Regatul Unit si Belgia) din cauza randamentului inferior.
Datele INS arata ca suprafata cultivata cu porumb boabe in anul 2013 reprezinta 47,1% din suprafata cultivata cu cereale pentru boabe, iar cea cultivata cu grau – 39,0%.
Productia de cereale pentru boabe a crescut cu 63,9% fata de anul precedent, datorita cresterii randamentelor la hectar (productia medie la hectar), astfel: porumb boabe (de 2 ori), orz si orzoaica (cu 39,8%), grau (cu 31,2%), ovaz (cu 16,6%).
Productia agricola vegetala din Romania a inregistrat cresteri la toate culturile, in anul 2013, comparativ cu 2012, datorita conditiilor climatice favorabile, conform datelor INS.
La leguminoase pentru boabe productia a crescut cu 12,7% datorita randamentului la hectar (+15,3%) desi suprafata cultivata a scazut cu 2,2%. – PROMPT MEDIA