Acasă Economie Bucureşti: Comisioanele pentru utilizarea cardurilor sunt excesive în România

Bucureşti: Comisioanele pentru utilizarea cardurilor sunt excesive în România

DISTRIBUIȚI

127141 – 25032014 –   Comisioanele de utilizare a cardurilor bancare sunt excesive, iar plafonarea de la 1-1,2% la 0,2-0,3% s-ar putea face mai devreme în România decât la nivel UE, unde Parlamentul European va aproba un regulament la finele anului, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

„Comisioanele de utilizare a cardurilor bancare în România, ca şi în alte ţări sunt excesive şi nu reflecta costurile. Nivelul acestora este prea mare, este prea scump faţă de ceea ce ar fi justificat din punct de vedere economic. Până la sfârşitul anului Parlamentul European urmează să aprobe regulamentul care vizează nivelul acestor comisioane. În România, reducerea comisioanelor se va face cel mai probabil mai devreme decât la nivel european, deoarece proiectul de lege în acest sens ar putea să fie adoptat până în vară”, a spus Bogdan Chiriţoiu, la conferinţa „Mediafax Talks about Digital Europe”.

El a arătat că proiectul de lege ar putea intra în Guvern săptămâna viitoare, iar Parlamentul să-l aprobe până în vară.

„Reducerea comisioanelor la utilizarea cardurilor va încuraja comercianţii să accepe aceste tipuri de plată, deci efectul va fi în primul rând la nivelul acestora, dar cu timpul efectele se vor resimţi şi la nivelul consumatorilor”, a explicat B. Chiriţoiu.

România ar fi a treia ţară din UE care adoptă o astfel de măsură, după Polonia şi Ungaria.

Guvernul vrea în continuare limitarea comisioanelor interbancare pe care banca emitentă a cardului le percepe de la banca acceptatoare pentru plăţile la comercianţi, la 0,2% pentru cardurile de debit şi 0,3% pentru cele de credit, chiar după solicitări de reanalizare a nivelurilor sau de amânare.

„Instituţiile emitente nu pot aplica instituţiilor acceptante comisioane interbancare mai mari de 0,2% din valoarea fiecărei operaţiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de debit, respectiv

comisioane interbancare mai mari de 0,3% din valoarea fiecărei operaţiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de credit”, se precizează în proiectul de lege publicat de Ministerul Finanţelor Publice, după ce iniţial prevederile erau incluse într-un proiect de ordonanţă de urgenţă a Guvernului.

Acordurile dintre instituţiile acceptante şi beneficiarii plăţilor vor conţine informaţii detaliate referitoare la valoarea comisioanelor pentru serviciile prestate acestora, a comisioanelor interbancare, precum şi a comisioanelor suplimentare aplicate în funcţie de marca şi categoria respectivelor carduri de plată.

Nerespectarea acestor plafoane va fi sancţionată cu amenzi de la 10.000 lei la 200.000 lei. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.