127005 – 20032014 – Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă privind alegerile parţiale, principala precizare a actului normativ fiind aceea că scrutinul se desfăşoară într-un singur tur, iar cel care obţinut cel mai bun scor este câştigător, a declarat Eugen Nicolicea, ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, miercuri, într-o conferinţă de presă.
„Astfel, s-a emis o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Legii 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului. Aceasta s-a făcut cu următorul scop: exista un vid legislativ prin declararea ca neconstituţional a alineatului 17 al articolului 48, iar noi am umplut acest vid legislativ legiferând printr-o ordonanţă, motivarea urgenţei fiind aceea că există cel puţin şapte colegii în care ar trebui să se facă alegeri, iar dacă nu le-am face acum, termenul prevăzut de lege ar fi depăşit. Deci, motivul de a emite ordonanţă de urgenţă există. Modificarea constă în faptul că s-au precizat următoarele: alegerile se desfăşoară într-un singur tur, iar cel mai bine plasat obţine mandatul. Adică, cine ia un vot în plus câştigă”, a declarat Eugen Nicolicea.
Ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul a adăugat că precizările făcute în ordonanţa de urgenţă sunt „de bun-simţ, au existat în trecut în lege, deci nu sunt o noutate”.
În completare, purtătorul de cuvânt al Guvernului Mirel Palada a menţionat că Executivul a aprobat „încă două alte acte normative referitoare, pe de-o parte, la stabilirea datei pentru alegerile parţiale pentru a fi stabilite în aceeaşi zi cu alegerile europarlamentare, cât şi un altul privind stabilirea programului calendaristic ce rezultă în urma acestor decizii”.
Eugen Nicolicea a adăugat că în privinţa celor două acte menţionate de Palada cele mai importante precizări se referă la faptul că „până pe 5 mai, cel mai târziu cu 20 de zile înainte de data alegerilor, trebuie făcută depunerea candidaturilor”. „De asemenea, până pe data de 11 mai se rezolvă şi contestaţiile, iar pe data de 10 mai începe campania electorală”, a declarat ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul.
La întrebarea privind durata mai scurtă de campanie electorală, respectiv 15 zile, purtătorul de cuvânt al Executivului a precizat că există precedente în acest sens. „Autoritatea Electorală Permanentă a propus acest calendar şi avem precedentul altor alegeri parţiale, unde a existat această reducere a termenelor faţă de campaniile obişnuite”, a declarat Mirel Palada.
Potrivit actelor normative adoptate în şedinţa de miercuri a Guvernului, pe 25 mai se vor organiza alegeri parţiale pentru Camera Deputaţilor şi Senat în unele colegii uninominale din circumscripţia electorală nr.18, judeţul Galaţi, circumscripţia electorală nr. 20, judeţul Gorj, circumscripţia electorală nr. 22, judeţul Hunedoara, circumscripţia electorală nr. 25, judeţul Ilfov, circumscripţia electorală nr. 32, judeţul Satu Mare şi circumscripţia electorală nr. 42, municipiul Bucureşti. – PROMPT MEDIA