126502 – 28022014-Luni, 3 martie, la Brănești vor avea loc manifestări organizate cu ocazia sărbătorii populare – Ziua Cucilor, cea mai importantă manifestare artistică populară a județului Ilfov, în special a localităţii. Manifestarea transformă satul într-un adevărat carnaval popular în aer liber. Obiceiul face parte din zestrea culturală locală.
La Parada Cucilor vor participa grupuri din Bulgaria și Romania care vor defila în centrul localității, vor participa la concursuri și vor fi premiați de reprezentanții autorităților locale. Președintele Consiliul Județean Ilfov, Marian Petrache, va participa la această sărbătoare tradițională alături de autorităţile locale, reprezentanți ai școlii şi alti membri ai comunităţii.
De Ziua Cucilor se spune că se alungă iarna. Această sărbătoare este o datină de primăvară, atestată numai în sudul ţării. Explicaţia acestui fapt ar putea fi fuziunea dintre români şi bulgarii din această zonă. Sărbătoarea Cucilor este un ceremonial de fertilizare şi purificarea spaţiului şi timpului. Ritualul este practica bătutului, obicei păstrat din străbuni de feciorii şi bărbaţii tineri care poartă măşti. Participanţii acordă o importanţă deosebită mascării în cuci. Bărbaţii sunt îmbrăcaţi în fuste, cu un clopot legat de brâu, cu glugă pe cap, purtând şi un băţ în mână. Cucii aleargă în prima zi de la Lăsatul Secului pe toţi care nu sunt costumaţi. Seara, cucii mergeau în
grup, din casă în casă, pentru a face câte o horă în curte. Dacă cineva nu primeşte o lovitură de la Cuci în acesta zi, se zice că acela nu va fi sănătos acest an.
Cucul este considerată o pasăre – oracol, care este atestată şi de vechii greci, care are un rol purificator. Se spune că în epoca romană, exista o veche tradiţie, prin care sclavii travestiţi pentru a nu fi recunoscuţi aveau voie să-şi bată stăpânii o dată pe an. Măştile cucilor alungă prin sunetul clopotului spiritele malefice. Masca reprezintă, în totalitatea ei, scurgerea timpului. – PROMPT MEDIA