Acasă Politic Bucureşti: UDMR pune condiţii inacceptabile ca Guvernul să renunțe la procesele intentate...

Bucureşti: UDMR pune condiţii inacceptabile ca Guvernul să renunțe la procesele intentate primarilor maghiari – Pentru asemenea condiții, actuala putere a dărâmat Guvernul MRU

DISTRIBUIȚI

126477 – 28022014 UDMR va stabili, sambata, la Targu Mures, conditiile intrarii la guvernare alaturi de PSD, iar printre solicitarile referitoare la ministere si alte functii vor figura si alte revendicari de ordin politic, au declarat surse apropiate discutiilor.

Potrivit acestora, exista o presiune interna mai ales din partea liderilor din secuime ca UDMR sa solicite drept conditie pentru intrarea la guvernare renuntarea la procesele cu primarii maghiari care au arborat steagul secuiesc. O alta conditie ar fi ca Guvernul sa adopte un act normativ prin care sa li se permita autoritatilor locale sa adopte insemnele minoritatilor nationale. „Exista o presiune mare din partea primarilor din Harghita si Covasna. Anul trecut, doar in Harghita erau 70 de procese de prefect impotriva primarilor”, au precizat sursele citate, potrivit Hotnews.ro.

 

UDMR ar urma sa ridice si o a treia problema: infiintarea facultatii cu predare in maghiara la Universitatea din Targu Mures, blocata de Guvernul Ponta imediat dupa preluarea puterii. Coincidenta sau nu, un amendament propus de UDMR, care netezeste calea infiintarii facultatilor de stat in limba maghiara, a trecut, miercuri, 25 februarie, cu votul PSD de plenul Camerei Deputatilor.

Coincidenta sau nu, Ministerul Dezvoltarii a pus in dezbatere publica pe data de 7 februarie un proiect de lege care legalizeaza arborarea steagului secuiesc pe institutii oficiale. Criza in USL a inceput pe 7 februarie, cand Crin Antonescu l-a propus pe Klaus Iohannis la functia de vicepremier si ministru de interne.

UDMR a solicitat doua ministere drept conditie pentru intrarea la guvernare, insa structura noului guvern va fi prezentata luni, 3 martie. Victor Ponta si Kelemen Hunor au inceput discutiile inca de luni, 24 martie, cu o zi inainte de iesirea oficiala a liberalilor de la guvernare. In discutie ar fi Cultura si Mediul.

Pe langa functii, liderii UDMR din secuime vor ridica problema iesirii prefecturilor din procesele intentate de prefecti primarilor care au arborat steagul secuiesc pe institutii publice si adoptarea actului normativ care sa legalizeze utilizarea simbolurilor minoritatilor. Legalizarea arborarii steagului ar fi o mare victorie simbolica pentru UDMR in plina campanie pentru europarlamentare. Pe de o parte, ar da satisfactie comunitatilor locale, pe de alta parte ar puncta politic in fata radicalilor (PPMT, CNS, PCM) care ar ramane fara discurs.

Problema renuntarii la procese fusese prefigurata de inca de luni, 24 februarie, de catre deputatul UDMR de Covasna, Tamas Sandor.

„Ar exista si conditii preliminare pentru a incepe eventuale negocieri, si anume detensionarea situatiei in ceea ce priveste steagurile locale si judetene, precum si simbolurile nationale. Noua nu ne trebuie cinci sali de sport in plus, pe noi nimeni nu ne-ar putea <<cumpara politic>> cu 100 de kilometri de drumuri, ci ne intereseaza principiile, si anume, mai  concret, posibilitatea de a folosi simbolurile locale, judetene si cele nationale. Rezolvarea acestor probleme ar putea fi o conditie premergatoare unei eventuale negocieri”, a afirmat Tamas, care a reiterat ca nu sunt discutii cu privire la posibilitatea intrarii UDMR la guvernare in cazul in care s-ar rupe USL. Si aici ma refer la domnul Ponta, si nu la reprezentantii Guvernului in teritoriu, care in ultimii doi ani ne-au pus in cap 54 de procese administrative in ceea ce priveste simbolurile nationale, steaguri locale si judetene sau bilingvismul”, declara atunci Tamas Sandor.

Prefectii din Harghita si Covasna au actionat in judecata pe parcursul anului 2013 zeci de primarii din cele doua judete dupa ce edilii au arborat steagul secuiesc, incurajati fiind inclusiv de presedintii Consiliilor Judetene conduse de reprezentanti UDMR. Pe de alta parte, in decembrie 2013, Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) a fost amendat cu 30.000 de lei de catre Politia Locala din Targu Mures, pentru arborarea steagului „Tinutului Secuiesc” pe sediu, acesta fiind considerat un „steag publicitar”. Retragerea din aceste procese aflate inca pe rol in contencios administrativ ar presupune ca prefectii sa-si retraga actiunea impotriva primarilor. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.