125983 – 07022014 – Înalta Curte de Caţie şi Justiţie l-a condamnat definitiv pe , comisar general al Comisariatului pentru Socitatea Civilă, la patru ani de închisoare cu executare, potrivit Evenimentul Zilei. În octombrie 2010, Emilian Prodan a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie pentru trafic de influenţă,
în formă continuată, după ce s-a lăudat că are prieteni chiar printre procurorii DNA. El este acuzat că a primit 60.000 de euro şi mai multe bunuri -haine de blană, bijuterii din aur – de la primăriţă, pentru a interveni la procurorul care o cerceta.
Şpaga era de la edilul Gorgotei (Prahova), Veronica Ioniţă, fost vicepreşedinte al Comitetului Regiunilor la Bruxelles. Ea era cercetată la DNA, alături de alte nouă persoane, pentru trei infracţiuni: abuz în serviciu contra intereselor publice, fals material în înscrisuri oficiale şi fals intelectual. Dosarul privea falsificarea mai multor testamente şi modul în care a fost reconstituit dreptul de proprietate pe o suprafaţă de 250 de hectare de teren agricol şi forestier în Prahova, prejudiciul estimat fiind de 20 de milioane de euro. Iniţial, Emilian Prodan a fost achitat la Tribunalul Bucureşti. Curtea de Apel Bucureştia decis însă condmnarea la 4 ani de închisoare pentru trafic de influenţă. În plus, el trebuia să-i plătească primăriţei sumele de 60.000 euro şi 1100 euro, respectiv suma de 700 lei, reprezentând banii şi contravaloarea bunurilor primite.
Prodan i-ar promis că va interveni la procurorul care instrumenta cauza, asupra căruia a lăsat să se creadă că ar avea influenţă, şi că îl va determina să dispună cercetarea denunţătoarei în stare de libertate şi să adopte o soluţie favorabilă. De altfel, dosarul penal în care era cercetată denunţătoarea a fost soluţionat cu trimiterea în judecată în cursul lunii decembrie 2008. Pentru recuperarea sumei de 60.000 euro, procurorii instituiseră sechestru asigurător asupra unui imobil care îi aparţine lui Prodan.
Cu toate acestea, Emilian Prodan (fost Ioan-Grigore Prodan), trimis în judecată în două dosare de corupţie, autointitulat comisar general al organizaţiei Comisariatul pentru Societatea Civilă, şi-a făcut propria poliţie – „Poliţia Animalelor”. ONG-ul său autodeclarat instituţie de protecţie a animalelor, foloseşte toate însemnele Poliţiei Române. Autoturismele de serviciu ale ONG-ului Poliţia Animalelor au embleme inscripţionate cu însemnul „Poliţia“ încadrat de culorile drapelului naţional. De asemenea, ele folosesc şi girofar. Poliţia Animalelor foloseşte geci reflectorizante, similare cu cele ale Poliţiei Române, şi are funcţii specifice doar Poliţiei Române. În plus, numărul de înmatriculare al maşinilor folosite conţine prescurtatea specifică Ministerului Administraţiei şi Internelor – MAI.
Comisarul general Emilian Prodan a fost trimis în judecată în două dosare de corupţie, fiind acuzat de trei infracţiuni de trafic de influenţă. În primul dosar, Prodan a fost trimis în judecată alături de mai mulţi interlopi, printre care vrăjitoarele Sidonia şi Andreea Lider. El a fost acuzat că a pretins 45.000 de euro şi un autoturism de lux de la rudele vrăjitoarei Sidonia pentru a interveni
pe lângă magistraţi bucureşteni şi pentru a-i determina să dispună punerea în libertate a două persoane arestate preventiv. Cel de-al doilea dosar este cel în care a fost condamnat definitiv.
În timpul anchetelor, Emilian Prodan a făcut demersuri pentru a-şi schimba vechiul nume, de Grigore-Ioan Prodan. Anunţul de schimbare al numelui a apărut în Monitorul Oficial din mai 2010. Prodan a explicat că schimbarea numelui nu are nicio legătură cu procesele sale, după modelul Dinel (Staicu) Nuţu. „Mi-am schimbat numele întrucât am fost numit cavaler al ordinului de Malta. Acesta este numele meu în cadrul ordinului. Existau confuzii cu numele meu, în cadrul Ordinului Suveran al Sf. Ioan al Ierusalimului şi am vrut să le elimin, astfel mi-am luat şi eu, în actele oficiale, acest nume”, explica atunci Emilian Prodan. – PROMPT MEDIA