Acasă Politic Bucureşti: Investitorii străini cer amânarea momentului limitării platilor in numerar

Bucureşti: Investitorii străini cer amânarea momentului limitării platilor in numerar

DISTRIBUIȚI

126450 – 27022014 „Ne vine greu sa acceptam sa iesim cu o lege inainte ca proiectul european sa fie finalizat, fara un calcul privind impactul diferitelor categorii de actori implicati si cu o perioada de tranzitie redusa la 6 luni fata de doi ani. Proiectul este prematur si insuficient explicat. Am prefera sa fie amanat pana cand va fi implementat ca directiva europeana. Un proiect de lege ar trebui insotit de un studiu de impact. Este evident ca bancile vor trece orice costuri in alta parte, asupra consumatorilor. Stiti foarte bine ca bancile au fost de doi ani pe pierdere si mi se pare evident ca vom asista la o cascadare a impactului bancilor asupra consumatorilor”, a declarat joi Mihai Bogza, seful Consiliului Investitorilor Straini (CIS), la dezbaterea publica organizata de Ministerul de Finante pe marginea proiectului privind limitarea platilor in numerar si a comisioanelor interbancar. Din partea Finantelor participa secretarul de stat Dan Manolescu, potrivit Hotnews.ro.

Actul normativ va fi implementat prin lege votata de Parlament, probabil in aceasta vara. Limitarea comisioanelor bancare a fost o initiativa a PNL, sustinuta de fostul ministru al Finantelor, Daniel Chitoiu.

Ministerul Finantelor a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta care releva ca Guvernul vrea sa interzica plata in numerar pentru cumpararile de terenuri, case si masini,          indiferent de valoarea acestora, atat cumparatorul, cat si vanzatorul riscand o amenda de 20% din valoarea tranzactiei.

Aceasta prevedere este valabila atat pentru firme, cat si pentru populatie si cuprinde toate tipurile de imobil, precum si orice fel de autovehicul, indiferent daca este la prima vanzare sau second-hand.

De asemenea, Guvernul introduce noi plafoane privind platile maxime pe care firmele le pot efectua zilnic in numerar, precum si platile in numerar pe care poate sa le faca populatia catre firme.

Astfel, platile in numerar pe care le pot efectua firmele intre ele si catre persoane fizice vor fi limitate la 2.000 de lei pe zi, de la 10.000 de lei pe zi, respectiv 5.000 de lei pentru un singur furnizor, si va fi introdus un plafon de 10.000 de lei pentru astfel de plati intre persoanele fizice.

In prezent, plafoanele zilnice pentru platile in numerar intre firme sunt de 10.000 de lei pe zi, respectiv de 5.000 de lei catre acelasi furnizor si de 10.000 de lei in cazul platilor catre retelele de magazine de tipul Cash&Carry, nivel care va fi pastrat.

In acelasi proiect sunt limitate si comisioanele interbancare pe care banca emitenta a cardului le percepe de la banca acceptatoare, prin ale carei terminale se realizeaza plata la comerciant, la 0,2% pentru cardurile de debit si la 0,3% pentru cardurile de credit.

Nerespectarea nivelurilor maxime ale comisioanelor sau informatiilor obligatorii din acrodurile banca-comerciant constituie contraventie si vor fi sanctionate cu amenzi cuprinse intre 10.000 de lei si 200.000 de lei. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.