126055 – 12022014 – Guvernul Victor Ponta, aflat în momentul de faţă într-un blocaj al disputelor din interiorul USL şi într-un context de incertitudine al semnării acordului cu FMI, anunţ cote mai mici de impozirae pe venit. Măsura privind impozitul diferenţiat şi eliminarea cotei unice este asumată în mod deschis de PNL,
prin vocea vicepreşedintelui Eugen Nicolăescu, nominalizat de partid pentru postul de ministru al Finanţelor, potrivit Realitatea Tv.
Ministerul Finanţelor Publice şi-a modificat Strategia fiscal bugetara pentru perioada 2014-2016 şi a introdus renuntarea la cota unica de 16% si introducerea impozitului progresiv pe venit, cu trei cote: 8%, 12% si 16%.
Noul document nu prevede un termen pentru realizarea acestei modificări, dar prevede deductibilităţi fiscale în cazul impozitului diferenţiat.
„Informaţiile apărute cu privire la introducerea impozitului diferenţiat nu reprezintă un motiv de alarmarela nivelul opiniei publice. Programul de guvernare asumat de către USL prevede că, pe parcursul mandatului,introducem impozitul diferenţiat regresiv pe venitul salarial, cu menţinerea cotei maxime de 16%, iar cotele diferenţiate vor fi de 8%, 12% şi 16%, urmând a fi stabilite pe grile de venit”, afirmă Eugen Nicolăescu.
Potrivit lui Eugen Nicolăescu, această măsură „face parte din categoria Finanţe din Programul de Guvernare, la propunerea PNL”, ale cărei direcţii de acţiune în orizontul 2013-2016 au în vedere simplificarea şi reducerea fiscalităţii şi sporirea competitivităţii fiscale a mediului de afaceri.
Măsura reducerii impozitului pe venit este propusă în contextul în care România are oricum una dintre cele mai mici cote de impozitare pe acest segment, investitorii solicită păstrarea cotei unice şi se plâng de taxele mari pe muncă, iar impozitul diferenţiat presupune costuri suplimentare la buget.
Conducerea PNL admite că în strategia fiscală propusă pentru perioada 2014-2017 trebuie să se ia în considerare şi o altă propunere a partidului condus de Crin Antonescu care vizează reducerea semnificativă a CAS cu 5 puncte procentuale, începând cu luna iulie 2014.
Într-o variantă tot din 2013 a Strategiei fiscale pe următorii trei ani, nu există nicio menţionare a introducerii impozitului diferenţiat, cu toate că USL a venit la guvernare cu promisiunea unui impozit progresiv de maxim 16% pe veniturile populaţiei.
Strategia prevede si reducerea CAS cu 5 puncte procentuale din iulie 2014, creşterea salariului minim la 900 lei de la 1 iulie 2014, dar si revizuirea bazei impozabile pentru impozitele pe proprietate in functie de destinatia proprietatii si nu in functie de statutul juridic al proprietarului. – PROMPT MEDIA