Peste 70% dintre elevii din Bucureşti cu vârste între 14 şi 16 ani au consumat alcool cel puţin o dată, 25.7% fumează, 9,1% au consumat canabis şi 1,6% au luat amphetamine, potrivit rezultatelor unui studiu realizat prin chestionarea tinerilor cu varste între 14 – 16 ani pe reţelele de socializare si newsletter, prezentat de CIADO România .
Rezultatele studiului arată că există legături între consumul de substanţe interzise, tutun sau alcool, mulţi dintre intervievaţi fiind conumatori si de alcool , ţigari sau substanţe interzise .
Comparativ cu studiul din anul 2011, se constată o scadere procentuală de la 72 % la 70 % prevalenţă la consumul de alcool , tutun sau droguri, o scadere la consumul de tutun de la 28% la 25, 7 %,dar o creştere la consumul de cannabis de la 8,9 la 9,1 % .
Studiul demonstrează că este nevoie de petrecerea timpului de calitate, cum la fel de importantă este cantitatea de timp petrecută de părinţi cu copiii lor .
Autoritătile trebuie rapid să hotarască ce au de facut pentru combarerea şi prevenirea consumului de alcool şi droguri la tineri. A se limita la verificarea perimetrelor şcolii si fară implicarea profesorilor în ceea ce priveşte educaţia dată tinerilor in programele extrascolare sau pentru crearea unor evenimente prin care tinerii să facă sport, să participe la evenimente culturale, artistice , voluntariat , educaţie civica lucrurile vor evolua în sens negativ. Din nefericire autoritaţile locale precum Primaria Municipiului Bucureşti sau primariile de sector se rezumă doar la declaraţii conjuncturale si real nu investesc în programele de prevenire locala si nu dezvolta parteneriate cu societatea civila care are expertiza în domeniu in vederea reducerii cererii si ofertei de droguri , alcool sau tutun, potrivit unui comunicat al CIADO România. – PROMPT MEDIA