126097 – 13022014 – Comisia Europeană a publicat un studiu independent privind integrarea cetatenilor mobili din UE concentrat pe sase orase. Studiul releva faptul ca cetatenii Uniunii se deplaseaza in alte tari din spatiul european, in principal, pentru oportunitati legate de locul de munca si sunt, in medie, mai tineri
si capabili sa isi gaseasca un loc de munca. Adesea cetatenii mobili sunt supracalificati pentru locurile de munca pe care le ocupa si pot si retribuiti cu mai putin bani. Totodata, din datele colectate reiese ca acest aflux de mana de munca tanara a avut un impact economic pozitiv asupra oraselor vizate, potrivit Euractiv.ro.
Studiul se concentreaza pe sase orase europene, alese pe criteriul componentei multinationale a populatiei lor: Barcelona, Dublin, Hamburg, Lille, Praga si Torino. Potrivit studiului, in cazul tuturor celor sase orase, afluxul de cetateni UE in varsta de munca, tineri, a avut un impact economic pozitiv.
Comisia Europeana prezinta exemplul orasului Torino unde, conform unei evaluari locale, veniturile fiscale colectate de la cetatenii straini, in general, au adus un beneficiu net de 1,5 miliarde de euro pentru finantele publice nationale.
Studiul releva si faptul ca noii veniti au contribuit la acoperirea lacunelor de pe pietele locale ale muncii, la cresterea economica in noi sectoare si la compensarea efectelor cauzate de imbatranirea populatiei.
Un aspect evidentiat de studiu este ca cetatenii mobili sunt adesea supracalificati pentru locurile de munca pe care le ocupa, pot fi retribuiti cu mai putini bani si, in acelasi timp, nu beneficiaza de acces la locuinte si educatie, in aceleasi conditii.
Viviane Reding, comisarul UE pentru justitie, drepturi fundamentale si cetatenie, a aratat in cadrul unei conferinte a primarilor pe aceasta tema ca „libera circulatie este un avantaj pentru Europa, pentru cetatenii si economiile sale. IntrAadevar, in unele orase pot exista provocari care trebuie sa fie abordate. Cu toate acestea, nu ar fi raspunsul potrivit la problematica privind dreptul la libera circulatie. Cred ca trebuie sa lucram impreuna – la nivel european, national si local – pentru a transforma provocarile in oportunitati”.
Reding a oferit asigurari ca la nivelul Comisiei se depun eforturi pentru a acorda asistenta statelor membre in abordarea tuturor provocarilor legate de libera circulatie. – PROMPT MEDIA