125844 – 03022014 – Comisia Europeana (CE) prezinta luni primul raport anticoruptie pentru toate cele 28 de state membre, în care va analiza situatia din fiecare stat membru, problemele din domeniu si posibilitatea unor schimburi de bune practici.
„Luni, vom publica primul nostru raport anticoruptie la nivelul UE care contine prezentari clare privind starea de fapt din fiecare stat membru, inclusiv detalii privind regulile care se aplica in prezent si ce probleme de durata avem in legatura cu chestiunile legate de anticoruptie, ce politici functioneaza, ce ameliorari pot fi facute si cum”, a declarat vineri Pia Ahrenkilde Hansen, purtator de cuvant a CE, in cadrul unui briefing de presa, potrivit Hotnews.ro.
Raportul anticoruptie va fi prezentat de comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, fiind urmat de un briefing tehnic „off the record” sustinut de experti ai Directiei Generale Afaceri Interne.
Coruptia continua sa ramana una dintre cele mai mari provocari in UE, un fenomen care costa economia comunitara circa 120 de miliarde de euro pe an, se mentioneaza intr-un comunicat al CE. In pofida initiativelor legale si politice ale statelor membre, rezultatele eforturilor anticoruptie in UE raman in general nesatisfacatoare, mai precizeaza executivul comunitar.
Raportul anticoruptie arata ca natura si amploarea coruptiei variaza de la un stat membru la altul si ca eficienta politicilor anticoruptie poate fi diferita. Raportul va contine o sectiune in care se vor prezenta pe scurt principalele concluzii si vor fi descrise trendurile asociate cu coruptia din UE, precum si un capitol tematic, care se va concentra pe achizitiile publice si pe masurile anticoruptie in cadrul sistemelor nationale. De asemenea, documentul va include sectiuni dedicate fiecarei tari cu o prezentare a situatiei la zi privind coruptia, identificand chestiunile care necesita mai multa atentie pe viitor si evidentiind bunele practici care i-ar putea inspira pe altii.
Nu in ultimul rand, raportul va contine doua sondaje Eurobarometru privind perceptia asupra coruptiei in randul cetatenilor europeni si respectiv in randul companiilor.
Raportul anticoruptie referitor la toate cele 28 de state membre este, alaturi de tabelul de bord pe justitie prezentat de comisarul Viviane Reding, unul dintre cele doua instrumente ale CE despre care ministrul justitiei, Robert Cazanciuc, afirma in decembrie anul trecut, cu prilejul ultimei sale vizite la Bruxelles, ca ar putea putea fi utilizate de executivul comunitar pentru a prezenta partea politica a raportului din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, acesta limitandu-se doar la aspectele tehnice. – PROMPT MEDIA