Acasă Politic Bruxelles: Comisia Europeană: Corupţia este o problemă sistemică în România

Bruxelles: Comisia Europeană: Corupţia este o problemă sistemică în România

DISTRIBUIȚI

125858 – 03022014 – Comisia Europeana a prezentat luni primul raport privind coruptia la nivelul intregiiUniuni Europene. Romaniei ii este dedicat un document de 18 pagini in care se afirma ca exista o coruptie sistemica si ca masurile de eradicare ale fenomenului sunt reversibile.

„Usurinta cu care temelia reformei a putut fi atacata in Parlament a reamintit ca nu exista niciun consens in ceea ce priveste urmarirea obiectivelor MCV. Responsabilitatea si integritatea

functionarilor alesi si numiti constituie in continuare motive de ingrijorare”, se afirma in raportul Comisiei Europene.

Autorii raportului arata ca, in Romania, atat coruptia la scara mica, cat si coruptia politica continua sa fie o problema semnificativa. Cu toate ca s-au inregistrat unele rezultate pozitive in ceea ce priveste urmarirea penala a cazurilor de coruptie, vointa politica de a aborda problema coruptiei si de a promova standarde inalte de integritate a fost inconsecventa. Coruptia ramane un fenomen sistemic, iar reformele anticoruptie sunt „usor reversibile”.

Comisia Europeana apreciaza activitatea Agentiei Nationale de Integritate despre care spune ca a avut rezultate bune. „In ultimii cinci ani, rata de confirmare a deciziilor ANI in situatiile de incompatibilitate, precum si a deciziilor administrative in situatiile de conflict de interese, a depasit 80%.

In urma deciziilor ANI, au fost confiscate, pe baza unor hotarari judecatoresti definitive, averi personale nejustificate in valoare de peste 1 milion EUR. Totusi, actiunile ulterioare deciziilor ANI sau confruntat, de-a lungul timpului, cu dificultati semnificative”, se arata in raportul CE despre Romania.

O alta institutie care iese in evidenta in mod pozitiv este DNA, care a avut „rezultate solide”, scotand la iveala practici de coruptie care implicau inalti politicieni si functionari publici, in timp ce Inalta Curte de Casatie si Justitie are „o eficienta din ce in ce mai mare privind judecarea cazurilor complexe de coruptie”.

CE considera si ca exista „provocari considerabile” legate de punerea in aplicare a noilor coduri. „Instabilitatea acestor acte legislative si mai multe probleme juridice identificate de profesionistii din domeniu, care ar putea necesita modificari ale codurilor sau ale ghidurilor de interpretare inainte de intrarea lor in vigoare creeaza dificultati suplimentare”, arata raportul CE.

In redactarea raportului au fost urmarite si cateva dintre initiativele legislative cele mai recente ale Parlamentului din decembrie 2013, despre care se afirma ca ar fi limitat domeniul de aplicare al infractiunii de coruptie si al dispozitiilor din dreptul penal referitoare la conflictele de interese, au pus serios la indoiala stabilitatea legislatiei actuale si angajamentul politic de a concretiza reformele anticoruptie.

Comisia vorbeste despre obiectivele care vor fi urmarite pe viitor in relatia cu Romania: conflictele de interese, alocarea fondurilor guvernamentale catre administratiile locale, garantii anticoruptie pentru procesele de achizitile publice, transparenta executarii contractelor publice de mare anvergura, aplicarea unor coduri de conduita pentru functionarii alesi. Raportul recomanda si impunerea de sanctiuni pentru practicile de coruptie, conflicte de interese si situatiile de incompatibilitate.

Comisia Europeana vrea sa urmareasca si stabilitatea sistemului judiciar, despre care afirma ca este amenintata.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Astfel, raportul CE arata ca obiectivul legat de justitia din Romania in perioada urmatoare este mentinerea tuturor garantiilor necesare pentru protejarea stabilitatii, independentei si continuitatii bilantului pozitiv al institutiilor anticoruptie si al sistemului judiciar.

In domeniul Sanatatii, Comisia prezinta rezultatele Eurobarometrului din 2013, in care se vede ca 28% dintre romani au facut plati informale pentru a avea acces la ingrijire medicala. Comisia remarca ca procentul este cel mai ridicat din UE. De asemenea, autorii raportului prezinta un alt rezultat al sondajului in care se vede faptul ca gestul de a da spaga medicului a intrat in mentalitatea generala. Astfel, jumatate din respondenti considera ca e normal sa dea spaga contra serviciilor medicale.

Raportul sustine si faptul ca accesul la informatie obiectiva al cetatenilor romani s-a deteriorat, iarjurnalismul este afectat de interesele specifice ale proprietarilor unor societati de media. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.