124541 – 01122013 – Anul acesta, sărbătorirea Zilei Naţionale a României este mai specială deoarece se împlinesc 95 de ani de la Unirea tuturor românilor într-un singur stat. Pe timpul intonării Imnului Naţional al României, în semn de salut, bateria de artilerie a Regimentului 30 Gardă ,,Mihai Viteazul” (comandată de colonelul Virgil-Ovidiu Pop) a executat 21 de salve de tun.
Acest obicei provine din secolul al XIV-lea, de când au început să fie utilizate tunurile, dar a devenit uzual în secolul al XVII-lea. Prin descărcarea tunurilor, o navă de război care se apropia de un ţărm străin îşi dovedea astfel bunele intenţii, deoarece nu avea cum să-şi reîncarce tunurile la timp, înainte de a intra în bătaia tunurilor de pe uscat.
Iniţial erau trase 7 salve de tun de pe nave, întrucât, de obicei, pe o navă se aflau 7 tunuri. Dar, este posibil ca şi semnificaţia specială, astrologică şi biblică a numărului 7 să fi avut influenţă în stabilirea acestui număr.
Tunurile de pe uscat puteau trage cam de 3 ori mai multe salve de tun, faţă de cele de pe nave, având o cantitate mai mare de muniţie la dispoziţie.
Astăzi salutul cu 21 de salve de tun este acordat în onoarea Zilei Naţionale, a Imnului sau Drapelului naţional sau în onoarea unui suveran sau a unui şef de stat străin.
Bateria de artilerie a Regimentului 30 Gardă ,,Mihai Viteazul” este înzestrată cu tunuri calibru 76 mm, model 1942.
După salutul Drapelului de Luptă, trecerea în revistă a Gărzii de Onoare și salutul gărzii, Corul Academic “Divina Armonie”, acompaniat de muzicile militare reunite ale Orchestrei Reprezentative a Ministerului Apărării Naţionale şi ale Muzicii Militare a Regimentului 30 Gardă Mihai Viteazul, au interpretat Imnul Naţional al României.
În memora eroilor din cele două războaie mondiale şi din teatrele de operaţii (Balcanii de Vest, Irak şi Afganistan) s-a păstrat un moment de reculegere, iar din partea Preşedinţiei, Senatului, a Camerei Deputaţilor și Guvernului României au fost depuse coroane de flori.
Dispozitivul de defilare a fost constituit din blocuri de paradă, organizate pe detaşamente, cu trupe şi tehnică ale MApN, MAI, SRI şi SPP. Comunicaţiile au fost asigurate pe infrastructura STS.
Comandantul paradei a fost generalul de brigadă Tomiţă-Cătălin Tomescu, locţiitorul şefului Direcţiei Instrucţie şi Doctrină din Statul Major General.
Pe sub Arcul de Triumf au trecut steagurile de identificare ale unităţilor participante la misiunile din teatrele de operaţii (Forţele Terestre, Forţele Navale, unităţile ale căror steaguri de identificare defilează astăzi şi-au câştigat renumele în cadrul misiunilor IFOR, SFOR, ALTHEEA şi KFOR din Balcanii de Vest, ACTIVE ENDEAVOUR din Marea Mediterană, Atalanta din Golful Aden şi Oceanul Indian, IRAQI FREEDOM din Irak şi ENDURING FREEDOM, respectiv, ISAF, din Afganistan).
Primul bloc de paradă este reprezentat de detaşamentul Batalionului 2 Infanterie “Călugăreni”, din Brigada 1 Mecanizată „ARGEDAVA”, condus de locotenent-colonelul Ovidiu Lungu, comandantul unităţii, militar cu o bogată experienţă, care a participat la şase misiuni în teatrele de operaţii din Afganistan, Irak, Bosnia-Herţegovina şi Kosovo.
Al doilea bloc de paradă – detaşamentul Batalionului 495 Infanterie „Căpitan Ştefan Şoverth”, din Brigada 1 Mecanizată „ARGEDAVA”, a fost comandat de maiorul Gigi Iordache.
Paraşutiştii din cadrul Batalionului 630 Paraşutişti “Smaranda Brăescu” au fost conduşi de locotenent-colonelul Radu Mârzac.
Parada a continuat cu defilarea militarilor Batalionului 17 Vânători de Munte “Dragoş Vodă” din Brigada 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”, comandați de căpitanul Marius Ţuca.
Vânătorii de munte au fost urmaţi de un detaşament al Brigăzii de Informaţii Militare “Mareşal Alexandru Averescu”, condus de maiorul Mihai Budescu.
Forţele Pentru Operaţii Speciale, componenta specializată de intervenţie rapidă a armatei, au defilat sub comanda maiorului Dănuţ Voineagu.
Detaşamentul de poliţie militară, din cadrul Batalionului 265 Poliţie Militară, a fost comandat de maiorul Dorin Văduva.
Detaşamentul Forţelor Aeriene Române a fost reprezentat de militari aparţinând Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer “General Nicolae Dăscălescu”. Comandantul detaşamentului este colonelul Mărgărit Puflea, şeful operaţiilor şi instrucţiei al Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer.
La marea sărbătoare a naţiunii române au fost prezente cu două detaşamente şi Forţele Navale, comandate de comandorul Marinică Mustăţea, comandantul fregatei „Regele Ferdinand”.
Parada a continuat cu defilarea instituţiilor de învăţământ militar.
Primul detaşament – al Academiei Tehnice Militare – a fost condus de căpitanul Mădălin Iordache.
Detaşamentul Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu a fost condus de maiorul Radu Mandache, iar Detaşamentul de elevi ai Şcolii Militare de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I” a fost comandat de maiorul Gheorghe Bobiţoiu.
Detaşamentul de defilare al Academiei Forţelor Aeriene “Henri Coandă”, aflat sub comanda locotenentului Cosmin Tătulescu, a fost format din 50 de studenţi din anul II şi III.
Studenţii Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” a fost condus de locotenent-comandorul George Tudor, iar detaşamentul elevilor Colegiului Militar Liceal ,,Dimitrie Cantemir” din Breaza a fost condus de căpitanul Claudiu Balea.
Blocul de defilare al MAI a fost condus de locotenent-colonel Costel Mocanu, din cadrul Jandarmeriei Române, iar Detaşamentul de gardă şi ceremonii militare, constituit din subofiţeri de elită, a prezentat onorul într-o ţinută care aminteşte de glorioasa tradiţie a acestei Arme.
Din blocul de defilare al MAI au făcut parte Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei, Detașamentul IGSU (echipaje de servanţi pompieri, echipaje S.M.U.R.D., echipaje de salvatori de la înălţime, echipaje de intervenţie pirotehnică şi echipaje de intervenţie la urgenţe chimice).
La paradă a participat și Academia de Poliţie.
Pe sub Arcul de Triumf a trecut și detaşamentul Brigăzii Antiteroriste din cadrul SRI, condus de maiorul Liviu Negru. Blocul de defilare a fost compus din luptători de intervenţie ale căror misiuni sunt executarea intervenţiei anti/contrateroriste la nivel naţional, asigurarea securităţii diplomatice, protecţia antiteroristă a unor obiective şi personalităţi, precum şi securitatea zborurilor companiilor româneşti de aviaţie (Air Marshal).
Al doilea bloc de defilare a fost format din cadre care asigură securitatea aeroportuară (pasageri şi cargo), pe toate cele 16 aeroporturi civile din ţară.
O replică în mărime naturală a avionului Vlaicu II a defilat în rulaj tractat. Avionul a fost flancat de patru tehnicieni de la Şcoala de Aplicaţie pentru Forțele Aeriene, îmbrăcaţi în uniforme de epocă.
Replica la scara 1:1 a avionului a fost realizată de o echipă de ingineri de la Romaero, respectând întocmai proiectul lui Aurel Vlaicu de acum 100 de ani. Avionul Vlaicu II a putut fi vizionat de public în cadrul unor expozitii, show-uri aeriene şi alte evenimente organizate în ţară şi străinătate.
Parada a continuat cu defilarea drapelelor de epocă și cu tehnica MAPN (aeriană și terestră), MAI, tehnica din dotarea SRI și a SPP.
Un moment apreciat a fost defilarea Detaşamentului de Cavalerie al Jandarmeriei și al Poliţiei Locale Călare.
În Piaţa Arcului de Triumf a prezentat onorul Garda de Onoare a Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul”, unitate etalon a Armatei României, cu trecut istoric impresionant.
Regimentul 30 Gardă ,,Mihai Viteazul” este prima unitate atestată documentar din armata română modernă, acreditată cu paza palatului domnesc, înfiinţată la 1 iulie 1860, prin Ordonanţa nr. 63 a domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
Regimentul 30 Gardă ,,Mihai Viteazul” a instituit deja o tradiţie în executarea unor exerciţii demonstrative de mânuire a armamentului, denumite generic Drill-Team.
Drill team-ul a fost executat de militari din Regimentul 30 Gardă „Mihai Viteazul”, o demonstraţie de impetuozitate şi forţă, îmbinate într-o formă artistică.
Parada a fost încheiată de muzicile militare reunite ale Orchestrei Reprezentative a MApN şi Muzicii Militare a Regimentului 30 Gardă ”Mihai Viteazul”, aflate sub bagheta șefului Şerviciului Muzicilor Militare şi șef pentru arma Muzici Militare, colonel Valentin Neacșu.
În premieră, la marea paradă a Armatei României, au participat militari ai armatelor Franţei, Poloniei, Turciei şi ai Statelor Unite ale Americii, parteneri ai României în NATO.
La fastuoasa paradă din acest an, au asistat președintele Traian Băsescu, alături de invitatul său special Nicolae Timofti, președintele Rep. Moldova, președinții celor două camere ale Parlamentului, premierul Victor Ponta, alături de membrii cabinetului, reprezentanți ai Casei Regale a României, fostul președintel Emil Constantinescu, lideri de partide, șefi ai serviciilor de informații, parlamentari.
Mii de spectatori au aplaudat defilarea.
În urmă cu 95 de ani, prin hotărârea Marii Adunări Naţionale, întrunită la Alba Iulia, se înfăptuia statul naţional unitar român.
1 DECEMBRIE 1918 se înscrie, de-atunci, ca un moment hotărâtor în istoria neamului nostru, care a împlinit, pentru totdeauna, năzuinţa românilor de a trăi liberi, uniţi, demni şi în bună înţelegere cu vecinii lor. – www.promptmedia.ro