Acasă Politic Bucureşti: Nouă tentativă parlamentară de a fenta anchetele ANI şi ale Parchetulu

Bucureşti: Nouă tentativă parlamentară de a fenta anchetele ANI şi ale Parchetulu

DISTRIBUIȚI

124742 – 08122013 – Grupul parlamentar al PSD a transmis un proiect de lege către Birourile reunite ale Parlamentului, care aparent are simplul rol de a modifica statutul senatorilor şi deputaţilor, semnalează Adevarul. In realitate, se încearcă transferarea către Parlament a competenţelor ANI,

astfel încât aleșii să-și verifice și stabilească singuri starea e incompatibilitate sau conflictul de interese.

            Aceasta nu este prima incercare de a scapa de ANI. Relevant este că primul act legislativ adoptat de noul Parlament în ianuarie 2013 abroga articolele din legea ANI care se refereau la regiimul incompatibilităţilor şi conflictele de interese pentru senatori şi deputaţi.

            Noul proiect de lege este semnat atât de liderii puterii, cât şi de parlamentarii opoziţiei, printre care toţi liderii de grupuri parlamentare. Concret, articolul 12 din proiect prevede următoarele: ,, Sfera incompatibilităţilor, a conflictelor de interese, a interdicţiilor şi a abaterilor disciplinare parlamentare, procedurile în materie disciplinară şi aplicarea sancţiunilor sunt cele stabilite exclusiv prin cap. IV şi XI din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor“.

            Capitolul IV din statutul aleşilor, menţionat mai sus, enumeră situaţiile în care un parlamentar poate fi incompatibil, cu precizarea că aceştia trebuie să-şi declare singuri starea de incompatibilitate. „Orice stare de incompatibilitate survenită în timpul exercitării mandatului de parlamentar trebuie adusă la cunoştinţa Biroului permanent al Camerei, în scris şi în termen de 30 de zile de la data intervenirii acesteia“, se arată în regulament, fără a fi menţionată sancţiunea.

            De fapt, aleşii încearcă să fenteze anchetele ANI şi ale Parchetului, pentru că Legea Statutului prevede că parlamentarii pot fi sancţionaţi administrativ doar de către comisiile parlamentare, fără nici o referire la sfera penală. Conform expunerii de motive, aleşii au încercat, prin această metodă, să „consolideze încrederea cetăţenilor“ faţă de Legislativ.

            Într-un punct de vedere transmis Parlamentului, ANI criticăproiectul: . „O eventuală adoptare a proiectului ar presupune o substituire a Agenţiei Naţionale de Integritate de către Parlament, în materia verificării respectării regimului juridic privind conflictele de interese şi incompatibilităţilor, conducând astfel la încălcarea principiului separaţiei puterilor în stat“, a fost reacţia ANI. „Opinăm că o astfel de soluţie legislativă încalcă flagrant competenţele ANI, care  este singura instituţie competentă să efectueze evaluări în materia regimului juridic privind integritatea în exercitarea funcţiei publice“, a completat instituţia anticorupţie. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.