124016 – 08112013 – Președintele Senatului, Crin Antonescu, a avut o întrevedere cu ambasadorul Douglas Davidson, emisarul special al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii pentru probleme privind Holocaustul și restituirea proprietăților preluate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și în perioada comunistă, aflat în vizită de lucru în țara noastră.
Subiectul principal abordat în cadrul întrevederii a vizat Legea privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist din România, adoptată în acest an prin asumarea răspunderii de către Guvernul României și recentul proiect de modificare al acestei legi inițiat de Executiv, aflat în prezent în dezbaterea Parlamentului.
În acest context, președintele Senatului a oferit informații privind parcursul legislativ și a explicat că proiectul de modificare a Legii restituirii proprietății a fost adoptat de către Senat și a fost transmis spre dezbatere Camerei Deputaților, în prezent fiind în atenția Comisiei Juridice. Totodată, Crin Antonescu a subliniat că Partidul Național Liberal a fost întotdeauna un susținător al restituirii proprietății în natură, precizând că se bucură de faptul că Guvernul USL, din care fac parte și liberalii, a elaborat o lege care ține cont de toate standardele europene în materie de respectare a dreptului fundamental la proprietate.
La rândul său, Douglas Davidson a solicitat clarificări din partea Parlamentului României cu privire la termenul în care are loc procesul de restituire pentru imobilele de uz public (școli, spitale, grădinițe etc.), despre termenul de depunere a documentelor de către foștii proprietari, precum și detalii legate de modalitatea de evaluare a despăgubirilor.
În acest context, președintele Senatului a precizat că proiectul de lege discutat de Parlament în acest moment nu modifică filosofia de bază a Legii retrocedării proprietății, dând asigurări că procedura va fi monitorizată îndeaproape, întreg procesul urmând să se desfășoare în termen. Partidul Național Liberal și-a exprimat disponibilitatea de a lucra împreună cu ambasadorul Davidson și cu ambasada pentru a aduce îmbunătățiri legii.
O altă temă abordată de ambasadorul Douglas Davidson, din postura sa de însărcinat special al Departamentului de Stat al SUA pentru Holocaust, a fost problema luptei împotriva antisemitismului și preocuparea constantă a Guvernului SUA față de acest subiect. Douglas Davidson a apreciat propunerea legislativă depusă de președintele Senatului României, în calitate de senator, referitoare la modificarea şi completarea Legii privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii, afirmând că această inițiativă reprezintă un bun exemplu în ceea ce privește implicarea clasei politice din România în combaterea antisemitismului și negaționismului Holocaustului.
Cu acest prilej,Crin Antonescu a susținut că inițiativa reflectă o atitudine firească a liberalilor, care niciodată nu au tolerat xenofobia și comportamentul extremist. De asemenea, președintele Senatului României a adăugat că acest fenomen nu se poate rezolva doar prin legi ferme, ci și prin educație și o mai bună informare. Pe de altă parte, președintele Senatului a punctat faptul că un alt exemplu al respectului pe care românii îl manifestă față de conaționalii lor, față de suferința evreilor în timpul Holocaustului, este intenția din partea autorităților de a înființa la București, în viitorul apropiat, un Muzeu Național al Comunității Evreiești din România.
Cu această ocazie, oficialul american a precizat că susține o asemenea inițiativă și și-a exprimat convingerea că instituțiile abilitate din țara noastră vor face toate demersurile necesare pentru realizarea acestui obiectiv. – www.promptmedia.ro