124181 – 15112013 – Guvernul a aprobat, joi, bugetul pentru 2014, iar premierul Victor Ponta a precizat ca Romania va avea anul viitor cel mai mare produs intern brut de dupa Revolutie. „A fost o coincidenta fericita discutarea bugetului astazi (joi – n. r.), ziua in care Eurostat a confirmat ca Romania are cea mai mare crestere trimestriala din UE, de 1,6% in trimetrul trei fata de cel de-al doilea si de 4,1% fata de acelasi trimestru al anului 2012.
Aceasta crestere economica nu s-a facut doar pe baza agriculturii, care a contribuit cu doar 1% la avansul PIB, restul s-a datorat in special cresterii productiei industriale, de 7,5%, a serviciilor si din absorbti fondurilor europene”, a precizat Victor Ponta, intr-o conferinta de presa.
In plus, el a mentionat ca in 2014, tara noastra va avea cel mai mare PIB de dupa Revolutie, iar in 2013, acesta va ajunge la nivelul celui din 2008.
Premierul a adaugat ca au existat doua modele de crestere, in perioada 2009-2012 a fost cel al austeritatii, bazat pe taieri de pensii si salarii, cresterea TVA si imprumuturi de la institutiile internationale.
Anul 2013 vine cu crestere economica, marirea veniturilor pentru categoriile afectate de criza, precum pensionarii si bugetarii, scaderea TVA la paine si perspectiva reducerii CAS in al doilea semestru din 2014.
Guvernul sustine ca bugetul pe 2014, in valoare de 148 miliarde de euro, va fi cel mai mare de dupa Revolutie, chiar si decat cel din 2008, de 139,8 miliarde de euro.
De asemenea, tara noastra a fost scoasa din procedura de deficit excesiv, iar pentru anul viitor se preconizeaza ca acest indicativ va ajunge la 14,7 miliarde de lei.
Guvernul arata ca veniturile bugetare, in Romania, reprezinta 32,9% din
PIB. Comparativ, media veniturilor bugetare din UE este 46% din PIB, ceea ce inseamna ca tara noastra are una din cele mai scazute poveri fiscale din comunitatea europeana.
In proiectul de buget, 47,7 miliarde de lei sunt alocate pentru salarii (15 miliarde pentru structuri militare, securitate, ordine publica si justitie, 10 miliarde – salarii profesori si cadre didactice, 9 miliarde – salarii functionari la nivel local, 7 miliarde – salarii cadre medicale, 5 miliarde – salarii alte categorii (Parlament, Presedintie, Guvern, alte autoritati, institutii si agentii centrale), 52 miliarde – plata pensii (20 miliarde – plati asistenta sociala), 40 miliarde – investitii, 15 miliarde – plati dobanzi si datorii, 6 miliarde – subventii, in special in agricultura, 40 miliarde – cheltuieli cu bunuri si servicii pentru intreaga administratie si 10 miliarde – alte transferuri, plati catre alte institutii (cele din care face parte Romania). –
Proiectul de buget va fi trimis in Parlament si va fi aprobat de Legislativ pana la sfarsitul actualei sesiuni parlamentare. www.promptmedia.ro