124360– 21112013 – Bruxelles-ul a transmis celor 28 de state membre UE o circulara cu doua obiective majore privind relatiile cu China. Primul obiectiv este ca orice negociere bilaterala cu China sa nu treaca peste liniile directoare de negociere stabilite la nivel comunitar. Al doilea obiectiv este ca statele membre
sa informeze Bruxelles-ul in legatura cu eventualele acorduri incheiate cu China, potrivit Hotnews.ro. Circulara a fost transmisa de Bruxelles cu citeva zile inainte de summitul liderilor din China si statele Europei Centrale si de Est, care va avea loc la Bucuresti in 25-29 noiembrie, si vine pe fondul ingrijorarilor liderilor comunitari fata de o posibila strategie chineza de tip „divide si cucereste”, pentru a pune presiune pe UE in disputele cu Beijingul.
Circulara transmisa tuturor celor 28 de state membre este fara precedent. Surse politice sustin ca liderii Uniunii Europene sint ingrijorati de faptul ca statele din Europa Centrala si de Est ar putea excede liniile de negociere intre blocul european si China intr-un moment foarte delicat, in care Bruxelles-ul a deschis formal discutiile pentru un acord de investitii cu Beijing-ul. Acordul ar urma sa asigure un acces mai bun la pietele celor doua puteri economice. Cele doua puteri economice se situeaza pe pozitii adverse in citeva dosare comerciale delicate, precum piata panourilor solare, care au tensionat relatiile in acest an.
Pe de alta parte, statele din Europa Centrala si de Est – toate aflate in urma „vechii Europe” din punct de vedere al standardelor de viata si dezvoltarii economice – se confrunta cu o situatie economica precara si cauta investitori mari pentru a-si relansa economiile. China – care dispune de fonduri uriase pentru investitii, este la rindul ei interesata de accesul mai facil pe pietele europene, iar temerile Bruxelles-ului au legatura cu standardele flexibile ale unor state central si est-europene in ceea ce priveste accesul unor investitori chinezi pe pietele lor interne, care ar putea deveni apoi poarta de intrare pentru intreaga piata comuna europeana.
Un diplomat european, citat de Financial Times, a declarat joi, sub protectia anonimatului, ca decizia Chinei de a participa la acest summit „are in mod cert aparenta unei strategii divide et impera, care pare calculata pentru a pune presiune pe Bruxelles intr-o perioada in care sunt in desfasurare mai multe dispute comerciale”.
Premierul chinez Li Keqiang va face saptamina viitoare o vizita la Bucuresti, unde va participa la summitul liderilor din China si statele Europei Centrale si de Est. Este prima vizita a unui premier chinez in Romania dupa 19 ani. Cu aceasta ocazie va avea loc si Forumul Economic si Comercial China – Europa Centrala si de Est (26 noiembrie, la Palatul Parlamentului). La reuniune vor fi prezenti aproximativ 1.000 de reprezentanti ai sectorului privat, public si de stat din China, Romania, Bulgaria, Polonia, Ungaria, Slovacia, Cehia, Slovenia, Serbia, Muntenegru, Croatia, Bosnia si Hertegovina, Estonia, Albania, Letonia, Lituania si Macedonia. Premierul Li va prezenta masuri pentru promovarea cooperarii Chinei cu tarile din regiune si va discuta cu lideri din 16 state despre imbunatatirea cooperarii, potrivit reprezentantului ministerului chinez de Externe. – www.promptmedia.ro