Acasă Politic Strasbourg: Renate Weber: Apreciere, furie si dezamagire fata de mobilitatea cetatenilor UE...

Strasbourg: Renate Weber: Apreciere, furie si dezamagire fata de mobilitatea cetatenilor UE si sistemele de protectie sociala

DISTRIBUIȚI

  123642 – 23102013 – „Tara mea, Romania, e posibil sa nu intre in Schengen in 2014, din cauza unor jocuri politice, insa libertatea muncii va fi, in sfarsit, si pentru noi, egala cu cea a tuturor celorlalti cetateni ai UE! Si voi lupta cu toata puterea mea ca lucrurile sa ramana asa!” a declarat eurodeputatul Renate Weber (PNL, ALDE), in cadrul unei dezbateri in plenul Parlamentului European privind „Mobilitatea cetatenilor UE si sistemele de protectie sociala ale statelor membre”, in prezenta comisarului pentru ocuparea fortei de munca, Laszlo Andor.

„Vreau sa folosesc timpul care mi-a fost alocat in dezbaterea de astazi pentru a exprima trei sentimente: apreciere, furie si dezamagire” – a spus Weber, purtator de cuvant a grupului ALDE in materie de libertati civile, justitie si afaceri interne.

„Apreciez sprijinul constant pe care acest Parlament l-a aratat libertatii de miscare si apreciez in mod deosebit sprijinul constant pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen.Stim cu totii ca din punct de vedere tehnic cele doua tari merita, deja de ani de zile, sa fie in interiorul zonei Schengen, dar a fost o tema de campanie electorala prea buna pentru nu fi folosita. Sunt furioasa pe toti politicienii europeni si partidele si guvernele care, abuzand de sentimentul natural de teama al cetatenilor lor, nascut din cauza crizei financiare, au vorbit despre cum romanii si bulgarii s-ar pregati sa navaleasca in numar mare in 2014, pentru a fura locuri de munca si pentru a abuza de sistemul de protectie sociala din tara-gazda. Ce minciuna sfruntata! Cat priveste dezamagirea mea, aceasta este indreptata spre Comisie, care ar fi trebuit sa faca mai mult pentru a dispersa viziunea nationalista care acum face viata dificila pentru multi romani si bulgari care locuiesc in alte tari UE”, a mai spus eurodeputatul, in discursul sau din plen.

La iesirea din sala de plen, Renate Weber a adaugat ca, asa cum a subliniat si comisarul Andor la inceputul dezbaterii, studiile arata ca mobilitatea este un factor de dezvoltare a Uniunii si ca temerile privind abuzarea sistemelor de protectie sociala sunt nefondate: „Cel mai recent studiu plecand de la ipoteza bunastarii – magnet, cu accent pe mobilitatea in interiorul UE,  ajunge la concluzia ca nici un rezultat statistic nu dovedeste existenta unei astfel de atractii, motivate de beneficii sociale. De exemplu, in cazul Marii Britanii, Evaluarea costurilor fiscale si a beneficiilor migratiei arata ca cetatenii UE care provin din noile state membre sunt tineri, au un nivel de educatie ridicat si au apelat mult mai putin la sistemul de protectie sociala fata de cetatenii din tara gazda”. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.