123822 – 30102013 – Agenţia Europeană pentru Sănătate şi Securitate în Muncă (EU-OSHA), împreună cu consorţiul Napo, prezintă un nou proiect destinat să înfăţişeze informaţii de bază referitoare la sănătate şi securitate, elevilor din învăţământul primar. Iniţiativa „Napo pentru învăţători” oferă o varietate de materiale didactice online pentru clasele
primare. Destinate copiilor cu vârsta între 7 şi 11 ani, resursele se bazează pe personajul de desen animat Napo, care ajută EU-OSHA la răspândirea mesajului privind securitatea şi sănătatea la locul de muncă într-un mod agreabil şi simpatic.
Planurile de lecţii, care pot fi descărcate în mod gratuit, acoperă situaţii de viaţă cotidiană, pe care elevii din învăţământul primar le-au întâlnit acasă sau la şcoală, ca de exemplu: riscuri de vătămare pentru piele şi spate, identificarea riscurilor şi pericolelor şi cunoaşterea semnelor de avertizare.
Fiecare din cele şase planuri de lecţii include o fişă pentru învăţători, în care se prezintă subiectul, însoţită de filme dedicate şi de resurse lingvistice gratuite. Filmele şi activităţile creative cu Napo urmăresc să exploreze temele într-un mod plăcut şi informativ, iar caracterul interactiv al planurilor de lecţie se asigură că elevii rămân interesaţi şi implicaţi în ceea ce priveşte temele de discuţie.
Instrumentele de predare au fost concepute specila pentru a se integra în materii din programa şcolară, cum ar fi educaţia personală, socială şi sanitară, ştiinţă, matematică sau educaţie cetăţenească, să completeze temele care sunt deja predate în clasă. Personajul Napo este aici utilizat pentru a-i atrage pe elevi şi a ilustra într-un mod uşor de înţeles, concepte de bază privind securitatea şi sănătatea.
Christa Sedlatschek, directorul EU-OSHA, afirmă că „integrarea temei referitoare la securitate şi sănătate în programa de învăţământ este o parte importantă din dezvoltarea culturii preventive, care ajută la reducerea riscurilor la locul de muncă şi în general în viaţa cotidiană. Prezentarea către elevi a acestor teme, la o vârstă fragedă va pune bazele unor obiceiuri privind securitatea şi sănătatea, care îi vor ajuta pe tot parcursul vieţii.”
În urma unor teste pilot reuşite în patru ţări, instrumentele sunt disponibile în prezent în 18 limbi şi sunt promovate în 23 state membre UE în care sunt vorbite aceste limbi. Dacă rezultatele unei evaluări viitoare sunt pozitive, vor fi incluse mai multe limbi pe termen scurt cu scopul realizării de planuri de lecţie ulterioare pe termen lung. – www.promptmedia.ro