Acasă Politic București: Pleacă sau nu pleacă?

București: Pleacă sau nu pleacă?

DISTRIBUIȚI

123461 – 16102013 – Criza în care este pe cale să intre America ar putea bloca, pentru moment, planurile premierului Victor Ponta în legătură cu vizita pe care urmează să o efectueze peste Ocean. Premierul Victor Ponta are programată o vizită oficiala in Statele Unite, insa totul depinde de modul in care se va rezolva problema blocajului bugetar care a paralizat administratia americana, existand posibilitatea ca vizita sa fie amanata daca nu se va ajunge o solutie pana vineri, scrie HotNews.ro, care citeaza surse diplomatice. Potrivit surselor Prompt Media, cel mai important moment al acestei vizite îl reprezintă întrevederea pe care Victor Ponta o are programată cu Joe Biden, vicepreședintele SUA. Pe agenda mai figureaza o serie de intalniri cu reprezentantii unor companii americane. In paralel, ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita, participa la Washington la o conferinta pe teme energetice si investitii.

Vizita premierului Guvernului României în SUA a fost precedată de o interesantă campanie de lobby, Democracy Institute din Washington dând publicității un material – „Tigru balcanic sau balta din Balcani?” – o analiză care, în esență, este o ledoarie în favoarea începerii exploatării cu cianuri la Roșia Montană. Autorii analizei susţin că în absența unei asemenea exploatări, România va intra în sfera de influenţă a Rusiei.

Vizita premierului in Statele Unite a stat mereu sub semnul intrebarii. Oficialitatile americane i-au sugerat lui Victor Ponta ca ar fi mai bine sa-si amane vizita la sfarsitul anului, pentru a evita bulversarea generata de criza bugetara din america, insa premierul ar fi insistat ca vizita sa aiba totusi loc la sfarsitul acesti luni.

Victor Ponta a relativizat marti, 8 octombrie, eventualitatea unei vizite in Statele Unite ale Americii in acest an, dupa ce in urma cu o saptamana confirmase acest lucru.

Intrebat de ziaristi daca va efectua o vizita in SUA in perioada urmatoare, Ponta a raspuns: „Nu stiu daca va fi vreo vizita. Toate vizitele in strainatate le anunt cu o perioada de timp inainte de a fi efectuate”.

Miercurea trecuta, cand a izbucnit scandalul revocarii din functie a procurorului Lucian Papici, Victor Ponta afirmase ca are „in program” o intalnire cu marile companii americane care investesc in Romania, in Energie si IT, „la sfarsitul acestui an”.

„Am in program, la sfarsitul acestui an, intalnire cu cele doua companii importante care investesc in Romania, pe de o parte cele din Energie si pe de alta parte in IT. Am mers in China dupa investitii, vom merge si in America dupa investitii. Voi avea intalniri in SUA cu marile companii – Exxon, Chevron si General Electric si cu cele din IT – Oracle, IBM, care au deja investitii in Romania”, spunea el. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.