123275 – 08102013 – Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis, marţi, să apere reputaţia procurorului Lucian Papici, dupa cum a indicat şi Inspecţia Judiciara în nota sa de constatare.
Inspecţia Judiciara a făcut verificări din care a rezultat că, prin declaraţiile publice, premierul Victor Ponta i-a afectat imaginea şi reputaţia procurorului Lucian Papici. Declaraţiile au fost făcute după ce şeful, pe atunci, al Secţiei I a Departamentului Naţional Anticorupţie (DNA) a întocmit rechizitoriul de trimitere în judecată a vicepremiereului Liviu Dragnea pentru fraudarea referendumului.
Preşedintele CSM, Oana Schmidt Haineala, a declarat, la finalul şedinţei plenului CSM , că s-a decis sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru a se face verificări şi în legătură cu afectarea imaginii justiţiei prin declaraţiile publice ale actorilor politici.
Potrivit raportului Inspecţiei Judiciare, premierul nu avea dreptul „să extrapoleze nemulţumirile” referitoare la instrumentarea unor cauze, iar declaraţiile în care l-a numit pe Lucian Papici „băsist, morarist şi macovist” şi l-a acuzat de instrumentarea unor „dosare politice” afectează prestigiul acestuia.
„Într-un stat de drept, nimeni, şi cu atât mai puţin un reprezentant al uneia dintre celelalte două puteri, nu are dreptul să extrapoleze nemulţumirile referitoare la instrumentarea unor anumite cauze, iar în măsura în care procedează astfel, se aduce atingere principiului constituţional al separaţiei puterilor în stat, cu consecinţa afectării prestigiului justiţiei şi, implicit, a independenţei şi reputaţiei magistraţilor”, se arată în raportul Inspecţiei Judiciare.
În document se mai arată ca dreptul la liberă exprimare nu este unul absolut şi că nu poate fi invocat pentru a te pronunţa contra unor valori pe care un stat le poate apăra în mod legitim.
„Pornind de la ideea că, pentru a-şi îndeplini în mod corespunzător atribuţiile, magistraţii au nevoie de încrederea opiniei publice, iar această încredere ar putea fi afectată de afirmaţiile ce pun la îndoială capacitatea profesională, integritatea şi imparţialitatea unor procurori, apreciem că declaraţiile domnului Victor Viorel Ponta, primul ministru al României, prin care îl consideră pe procurorul Papici Lucian Gheorghe «băsist, morarist şi macovist», respectiv că nu se impune menţinerea acestuia în funcţia de procuror şef întrucât a instrumentat «dosare politice» nu respectă exigenţele legale şi jurisprudenţiale enunţate, fiind de natură a afecta prestigiul procurorului Papici Lucian Gheorghe”, se mai spune în raportul trimis plenului CSM.
Documentul arată şi că acuzaţiile de politizare a dosarului referendumului au mai fost verificate. „În acest context, menţionăm că, în legătură cu unele acuze potrivit cărora dosarele având ca obiect fapte penale comise în cursul derulării referendumului organizat în anul 2012 ar fi fost instrumentate ca urmare a unor intervenţii de natură politică, Inspecţia Judiciară a mai efectuat verificări, iar prin Hotărârea nr. 816 din 18 septembrie 2012 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, s-a stabilit că afirmaţiile unor oameni politici făcute în acest sens au încălcat independenţa sistemului judiciar”, se mai arată în raport.
Procurorul Lucian Gheorghe Papici, fost şef al Secţiei I a DNA, a cerut, pe 3 octombrie, Consiliului Superior al Magistraturii, să îi apere reputaţia profesională şi imaginea publică în legătură cu afirmaţiile făcute de Victor Ponta. – www.promptmedia.ro