122471 – 10092013 – Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, şi baroneasa Emma Nicholson au convenit, în cadrul întâlnirii care a avut loc luni, 9 septembrie, la sediul MEN, crearea unui grup de lucru care să identifice posibilităţile de a accesa fonduri structurale pentru realizarea mai multor proiecte de voluntariat destinate elevilor români. În acest moment, MEN şi Asociaţia Children’s High Level Group, susţinută de Emma Nicholson, derulează programul comun Strategia Naţională de Acţiune Comunitară.
În cadrul conferinţei de presă prilejuite de vizita baronesei Nicholson, ministrul Remus Pricopie a subliniat necesitatea dezvoltării a cât mai multor programe de voluntariat în care elevii să fie implicaţi. De asemenea, ministrul consideră necesară conştientizarea întregii comunităţi şcolare şi a autorităţilor locale asupra importanţei integrării copiilor cu cerinţe speciale într-un mediu prielnic, atât din punct de vedere al acceptării psihologice a majorităţii, cât şi din punct de vedere logistic. La rândul său, baroana Nicholson a subliniat că Strategia dezvoltată cu MEN este printre exemplele de bună practică în ţările membre UE.
Ministrul Remus Pricopie l-a premiat pe Muir John Potter, care, timp de douăzeci de ani, a fost direct implicat în acţiunile comunitare din România, prin intermediul Asociaţiei. Această experienţă a fost rezumată în cartea „Acțiunea comunitară”, pe care Muir John Potter o adresează coordonatorilor locali, judeţeni şi regionali, responsabili de Acţiunea Comunitară în cadrul Strategiei Naţionale de Acţiune Comunitară.
Strategia Naţională de Acţiune Comunitară, aprobată în 2007, prin Ordin de ministru, permite elevilor de liceu să facă parte din echipele de voluntari constituite la nivelul unităţii de învăţământ în care sunt şcolarizaţi. Activităţile pe care voluntarii le pot întreprinde vizează susţinerea persoanelor aflate în dificultate, în special a copiilor cu cerinţe educaţionale speciale, prin includerea lor în activităţi de socializare, de petrecere a timpului liber, de terapie ocupaţională şi de grup etc. Beneficiarii direcţi ai activităţilor pot fi: copii/tineri/adulţi cu dizabilităţi, copii/tineri/adulţi abandonaţi sau fără locuinţă, bătrâni, bolnavi, orice persoană aflată în dificultate.
Dacă în 2003, acţiunile de voluntariat erau pilotate în oferta liceelor, doar în judeţul Dolj, în prezent, acestea deja acoperă întreaga ţară, adunând peste 80.000 de voluntari cu activitate constantă şi peste 30.000 de copii cu cerinţe speciale drept beneficiari.
Strategia Naţională de Acţiune Comunitară este menţionată ca exemplu de bună practică la nivel european, iar ţări ca Republica Moldova, Georgia, Armenia sau Macedonia au implementat sau sunt în curs de a implementa acest program, după modelul ţării noastre. – www.promptmedia.ro