Acasă Politic Irlanda de Nord, o lecţie pentru Europa de Sud-Est

Irlanda de Nord, o lecţie pentru Europa de Sud-Est

DISTRIBUIȚI

116887 – 13022013 – Experienţele programelor de pace ale UE din Irlanda de Nord pot fi folosite pentru rezolvarea problemelor persistente din Europa de Sud-est, a declarat comisarul UE pentru politică regională, Johannes Hahn.

„Din 1995, UE a alocat 1,3 miliarde de euro proiectelor din Irlanda de Nord şi regiunii de graniţă, în scopul cimentării procesului de pace care a decurs din Acordul de la Belfast din 1998”, a afirmat Hahn, citat de SETimes.

„Bineînţeles, încă mai este de muncă. Ceea ce doresc să spun este că niciun un program nu poate copiat într-o altă zonă din cauza structurilor diferite ale societăţii. Dar există întotdeauna unele segmente pe care le putem folosi din această experienţă în soluţionarea problemelor dintr-o altă zonă, cum ar fi Balcanii”.

Oficiul lui Hahn a găzduit recent conferinţa „Reconcilierea Comunităţilor Divizate” de la Bruxelles. Oficiul acestuia finanţează de asemenea Programul de Pace al UE.

Hahn a afirmat că sprijinul financiar pentru aceste proiecte este important. Deşi UE se confruntă cu o criză financiară, Hahn a declarat că nu vor exista reduceri în această secţiune a bugetului UE.

„Aceste proiecte sunt pur şi simplu obligatorii, deoarece încă este mult de muncă. Coeziune economică, teritorială şi socială. Acestea sunt elemente ale fiecărui program UE, indiferent din ce domeniu. Aceste lucruri s-au dovedit aplicabile în privinţa soluţionării tensiunii etnice şi sociale”, a afirmat Hahn.

Genc Goranci, coordonatorul Centrului de Dialog Nansen din Saraievo, un ONG care promovează reconcilierea şi toleranţa naţională în BiH şi în regiune, a declarat că procesul reconcilierii ar trebui să înceapă de la nivel local.

„Bineînţeles, trebuie să existe ceva sprijin la nivel instituţional. Însă cea mai bună reţetă pentru reconciliere pe baza celor indicate de datele de la faţa locului este aceea a abordării locale”, a declarat Goranci.”Am realizat numeroase proiecte în Srebrenica şi Bratunac şi s-a dovedit că două grupuri etnice diferite, sârbii şi bosniacii, pot lucra împreună în anumite domenii, în educaţie de exemplu”.

Branko Todorovic, şeful Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Republica Srpska, crede că problemele cu care se confruntă Balcanii sunt semnificative.

„Este foarte uşor să stârneşti tensiuni în Balcani. Nu trebuie decât un cuvânt. Din nefericire, după aceea este foarte dificil să repari situaţia. Prin urmare, cred că este nevoie de mult timp pentru reconcilierea adevărată, deoarece în ultimii 10 ani s-au spus multe cuvinte greşite”, a declarat Todorovic. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.