– 117157 – 22022013 – Judeţean Harghita va adopta o hotărâre prin care se va înfiinţa o asociaţie de dezvoltare intercomunitară, care va avea ca principal obiectiv dezvoltarea localităților din județ, locuită preponderent de români.
Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a declarat, joi, că de foarte mulţi ani românii şi maghiarii din judeţ nu colaborează şi nu interacţionează şi acest lucru trebuie să se schimbe pentru că nu duce decât la conflicte, care se amplifică. El a spus că problemele sunt aceleaşi şi pentru români, şi pentru maghiari, iar abordarea problemelor pe bază etnică nu foloseşte nimănui.
Borboly Csaba a spus că există exemple pozitive în judeţ, legate de iniţiativele gospodăreşti, dar sunt şi cifre care arată că românii din Harghita sunt cei care pleacă în număr mai mare decât maghiarii.
”Românii din Harghita pleacă mai intens şi mai mult de aici să lucreze în altă parte sau îşi mută familiile. Dacă existenţa nu poate fi aici asigurată, atunci vor pleca, indiferent dacă sunt maghiari sau români, dacă nu sunt soluţii care vizează dezvoltarea locală. (…) Cred că partea nordică a judeţului e rămasă în urmă (…). de aceea eu cred că trebuie să găsim soluţii, să găsim o rezolvare”, a afirmat Borboly Csaba.
El a subliniat că Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Călimani-Gurghiu, care va lua fiinţă în zona de nord, ”pe principiul solidarităţii şi egalităţii” va prelua lucrurile pozitive din celelalte zone ale judeţului şi va încerca să ajute la dezvoltarea economică, prin accesarea diferitelor programe de finanţare. ”Să încercăm ca pentru problemele specifice, pentru programele care vizează partea nordică a judeţului, unde trăiesc şi maghiari (…) să încercăm să punem accent şi să aducem la acelaşi nivel ca şi în restul judeţului. Şi dacă aceste probleme vom reuşi să le rezolvăm, atunci chiar că cei care scuipă sânge de la Bucureşti o vor face degeaba”, a spus Borboly Csaba, care a adăugat că iniţiativa este acceptată deja de grupul UDMR din Consiliul Judeţean.
Borboly a adăugat că în judeţ nu vor veni investitori sau turişti atâta vreme cât impresia generală va fi că în zonă sunt conflicte ”şi ne omorâm unii pe alţii”, iar de aceea trebuie făcuţi paşi pentru schimbarea acestei percepţii. – www.promptmedia.ro