Acasă Politic Europenii isi cunosc, in general, drepturile

Europenii isi cunosc, in general, drepturile

DISTRIBUIȚI

117083 – 20022013 – Europenii sunt, în general, conștienți de drepturile lor, dar nu știu întotdeauna ce anume presupun acestea, indică un nou sondaj Eurobarometru, publicat de Comisia Europeană.

Cu toate acestea, numai 36 % dintre persoanele care au răspuns la sondaj se consideră bine informate în legătură cu drepturile aferente cetățeniei UE. Europenii își cunosc cel mai bine dreptul la liberă circulație (88 %) și dreptul de a adresa petiții instituțiilor UE (89 %). În același timp, două treimi (67 %) dintre persoanele chestionate consideră că libera circulație a persoanelor în cadrul UE aduce avantaje economice țării lor.

Sondajul este publicat în timp ce Parlamentul European și Comisia Europeană organizează o audiere comună pentru a discuta despre drepturile cetățenilor europeni. Discuțiile vor constitui o sursă de inspirație pentru elaborarea viitorului raport al Comisiei privind cetățenia UE, care urmărește să abordeze obstacolele cu care se confruntă cetățenii UE în exercitarea drepturilor lor. Raportul, care ar trebui să fie publicat la 8 mai, va formula o serie de inițiative care vor contribui la punerea în practică a acestor drepturi, în cadrul Anului european al cetățenilor 2013.

Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar pentru justiție observă că „rămân încă multe de făcut pentru a-i ajuta pe cetățeni să își exercite drepturile și să participe mai activ la procesele decizionale ale Uniunii Europene. Pe parcursul acestui an, care este proclamat Anul european al cetățenilor, voi lua parte la dialogurile cetățenilor din întreaga Uniune, pentru a cunoaște preocupările și punctele lor de vedere cu privire la drepturile lor, pentru a asculta propunerile lor legate de modul în care putem îmbunătăți situația și pentru a înțelege cum văd ei viitorul Europei. Europa nu poate fi făurită fără contribuția directă a cetățenilor săi. Prin urmare, schimbăm radical modul de elaborare a politicilor europene pentru a oferi cetățenilor posibilitatea de a se implica direct în acest proces”.

Potrivit Eurobarometrului privind cetățenia UE, cetățenii își cunosc, în general, drepturile: dreptul de a adresa petiții instituțiilor UE (89 %), libera circulație (88 %), nediscriminarea pe baza naționalității (82 %), protecția consulară (79 %) și participarea la o inițiativă cetățenească (73 %). Peste o treime din respondenți (36 %) s-au considerat bine informați cu privire la aceste drepturi, ceea ce reprezintă o creștere cu 5 puncte procentuale față de anul 2007. Cu toate acestea, doar 24 % dintre persoanele interogate consideră că sunt bine informate cu privire la măsurile pe care trebuie să le ia dacă drepturile nu le sunt respectate.

În ceea ce privește dreptul la liberă circulație, majoritatea absolută a cetățenilor europeni din toate cele 27 de state membre ale UE sunt convinși că acest drept ar aduce avantaje economice țării lor.

Cetățenia europeană a fost introdusă în 1993 prin Tratatul de la Maastricht.În virtutea acestei cetățenii, toți resortisanții celor 27 de state membre ale UE beneficiază de un set de drepturi suplimentare – dreptul la liberă circulație și ședere pe teritoriul UE, dreptul de a vota și de a candida la alegerile locale și europene în țara de reședință, dreptul de a beneficia de protecție consulară în străinătate în aceleași condiții ca resortisanții unui alt stat membru atunci când țara lor de origine nu este reprezentată și dreptul de a înainta petiții Parlamentului European și de a se adresa Ombudsmanului European și instituțiilor UE.

Sunt multe drepturi care derivă din calitatea de cetățean european, însă de multe ori oamenii nu știu de existența lor. Anul european al cetățenilor are drept scop explicarea acestor drepturi și garantarea faptului că cetățenii le cunosc și nu întâmpină dificultăți în exercitarea lor .

Raportul din 2010 privind cetățenia UE identifica 25 de măsuri concrete pentru a oferi cetățenilor europeni mijloacele necesare pentru a-și exercita dreptul la liberă circulație în UE. În 2013, pe parcursul Anului european al cetățenilor, Comisia va publica un al doilea raport privind cetățenia UE, care va face bilanțul celor 25 de acțiuni propuse în 2010 și va prezenta noi acțiuni-cheie pentru viitor în vederea eliminării obstacolelor care continuă să împiedice cetățenii să beneficieze pe deplin de drepturile lor de cetățeni ai UE. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.