– 116979 – 15022013 – Partidul Liberal (PL) din Republica Moldova (RM) nu va susţine un Guvern minoritar din două motive: nu va vota alături de comunişti şi nu vrea compromiterea acordurilor care urmează să fie semnate între RM si UE. Această explicaţie a fost oferită de către preşedintele PL, Mihai Ghimpu, potrivit Romanian Global News.
„Am ajuns că avem Guvern, dar nu avem majoritate parlamentară. Nu poate exista un Guvern fără majoritate parlamentară. Există practici de guverne minoritare, dar aici nu trece. PL nu va accepta un guvern minoritar, susţinut de PCRM. Exclus! M-au sunat azi. Am vorbit cu multă lume, cu ambasadori, dar am zis: „Mă scuzaţi. Îmi pare rău dar, întrebarea nu trebuie pusă PL-ului”. Toţi cunosc care este politica noastră”, a menţionat Ghimpu.
Ghimpu nu a mentionat ce ambasadori fac presiuni pentru readucerea de facto, a comunistilor la guvernare.
În opinia liberalului, despre renegocierea acordului AIE nici nu poate fi vorba. „Nici nu vreau să vorbesc. Astea sunt aberaţii. Este deja un acord semnat. Denunţarea nu se face prin declaraţii. şi apropo, nu de la Guvern, ci de la partid. A vorbit în calitate de prim-ministru, nu de preşedinte de partid. Acordul a fost semnat pe fiecare foaie, deci denunţarea poate fi doar în scris. Ce-mi dictează el mie sau PL-ului. Ce mă interesează că el a delegat. Grupul se formează atunci când se ajunge la consens pe un anumit subiect”, accentuează sursa citată.
Liderul PL consideră că discuţiile AIE trebuie purtate nu prin intermediul presei, însă nu vrea să schimbe el obiceiul. „Dar pentru ce să-l sun? Dacă dl Filat îmi spunea mie în faţă, la şedinţa Alianţei, îi spuneam şi eu. Dar el, trei ani de zile discută cu noi prin intermediul ecranului, televizorului, a postului de radio sau prin bloggeri şi analişti pe care îi are. E treaba lui. Aşa o să discut şi eu. Trebuia să ne întrunim noi ei trei lideri AIE, fără Plahotniuc, că aici e scânteia, şi să spună ce nu mai merge”, consideră Mihai Ghimpu.
„Destrămarea Alianţei pentru Integrare Europeană ar putea declanşa alegeri anticipate generale şi ar încetini progresul republicii ex-sovietice către semnarea Acordului privind comerţul liber şi asociere politică cu UE”, scrie Reuters. „Această perturbaţie ar putea influenţa negativ economia şi aşa slăbită de scăderea cererii din partea UE pentru produsele importate din Republica Moldova, cum ar fi vinul, şi să blocheze negocierile cu regiunea separatistă transnistreană. În pofida instabilităţii politice, reformele juridice implementate de autorităţile moldovene au primit laudă din partea UE, care a iniţiat negocierile cu Chişinăul”, reaminteşte Reuters. – www.promptmedia.ro