– 116897 – 13022013 – În anul 2012, poliţiştii de frontieră au depistat 4.922 cetăţeni străini implicaţi în migraţia ilegală, cu aproximativ 56,6% mai mult faţă de anul trecut.
Din totalul celor implicaţi în migraţia ilegală, 4.004 cetăţeni străini au fost depistaţi în trecere/tentativă de trecere ilegală a frontierei (2.329 pe sensul de intrare în ţară şi 1.675 străini pe sensul de ieşire din ţară), potrivit datelor din bilanţul pe anul trecut al Poliţiei de Frontieră.
O crestere semnificativă a fost înregistrată atat în ceea ce priveşte numărul persoanelor care încercau să intre ilegal în ţară, anul trecut fiind depistate 2.329 persoane, faţă de 1.537 în 2011, cat si a celor depistate in timp ce incercau sa iasa ilegal din tara ( 1.675 persoane depistate in 2012, fata de 841 depistate anul trecut).
Fluxurile de migraţie la frontiera de nord (Ucraina) şi est (Republica Moldova) sunt în uşoară creştere faţă de perioada similară 2011.
De asemenea, în prima jumătate a anului 2012, s-a menţinut la un nivel ridicat noua rută prin sud – vestul României: Turcia – Grecia – Macedonia/Albania – Kosovo – Serbia – România – Ungaria.
Ca urmare a conflictelor din Nordul Africii şi Orientul Mijlociu, a crescut semnificativ numărul migranţilor proveniţi din Algeria şi Maroc.
Cea mai importantă creştere a cazurilor de migratie ilegală a fost înregistrată la frontiera cu Serbia, unde au fost reţinute 1.758 persoane care intenţionau să intre ilegal în România. Astfel, dacă în anii trecuţi, nu se putea vorbi de existenţa unui fenomen de migraţie la această frontieră, fiind înregistrat un număr redus de cazuri, începând cu luna ianuarie 2011 (când au fost depistaţi primii migranţi de pe ruta de migraţie a Balcanilor de Vest), fenomenul a avut o tendinţă ascendentă până la jumătatea anului 2012, după care numărul acestora a început să scadă. Majoritatea persoanelor reţinute la frontiera cu Serbia provin din Algeria, Tunisia, Maroc, Pakistan şi Afganistan.
De asemenea, s-a constatat o creştere a numărului persoanelor depistate ascunse în mijloacele de transport pentru a trece ilegal frontiera română (558 depistaţi în 2012, faţă de 262 anul trecut).
În anul 2012, 1.920 persoane provenind din ţări producătoare de migranţi au depus cereri pentru acordarea statutului de azilant la structurile poliţiei de frontieră, în momentul depistării în trecere / tentativă de trecere ilegală a frontierei. În comparaţie cu 2011 când au fost depuse 1.181 solicitări de azil, se înregistrează o creştere cu 62,5%.
Filiere de migraţie ilegală – În anul 2012, din cele 4.922 persoane implicate în migraţia ilegală, 3.778 migranţi au fost organizaţi în 952 grupuri de migranţi în care au fost identificaţi şi 176 traficanţi (călăuze, transportatori, gazde, racolatori, etc.). Dintre acestea, 6 grupuri (33 traficanţi şi 79 migranţi) erau organizate conform Legii 39/2003 în vederea săvârşirii infracţiunii de trafic de migranţi.
În perioada similară din 2011 au fost depistate 658 grupuri de migranţi în care au fost identificaţi 92 traficanţi şi 2.302 migranţi.
Numărul grupurilor de migranţi a crescut cu 44,6% fată de 2011, iar numărul migranţilor asociaţi în grupuri a crescut cu 64,1% faţă de 2011.
Modalităţi de migraţie ilegală – Algerienii, marocanii, pakistanezii, afganii şi tunisienii sunt depistaţi în tentativă de intrare ilegală la frontiera verde cu Serbia şi ulterior solicită acordarea statutului de azilant. De asemenea, sunt depistaţi ascunşi în mijloace de transport cu intenţia de ieşire ilegală din România sau la frontiera verde în tentativă de ieşire ilegală spre Ungaria, majoritatea fiind solicitanţi de azil.
Moldovenii şi turcii, după intrarea legală în România, pentru a ajunge în ţări membre UE, folosesc următoarele metode: cărţi de identitate şi paşapoarte false/falsificate sau aparţinând altor persoane; sunt depistaţi în tentativă de trecere a frontierei verzi cu Ungaria; sunt depistaţi la frontiera de vest ascunşi în mijloace de transport cu intenţia de ieşire ilegală din ţară.
La frontiera verde au fost depistate acţionând ilegal (atât pe sensul de intrare cât şi pe sensul de ieşire) şi persoane provenind din: Belarus, Georgia, Maroc, Cuba, Camerun, Rusia, Iran, Irak, Egipt, Somalia, Azerbaidjan, Albania, Bangladesh, China, Armenia, Siria, Coasta de Fildeş, Sri Lanka, India, Libia, Ghana, Liban, Gambia, Senegal, Serbia, etc.
Traficul de fiinţe umane – Anul trecut au fost înregistrate 12 cazuri de trafic de fiinţe umane în care au fost identificaţi 26 traficanţi şi 22 victime, dintre acestea, 3 grupuri ( 12 traficanţi şi 6 victime) fiind organizate conform Legii 39/2003 în vederea săvârşirii infracţiunii de trafic de persoane. – www.promptmedia.ro