Acasă Politic Bucuresti: Inca un atac cibernetic la adresa României. Atacatorul are caracteristicile unei...

Bucuresti: Inca un atac cibernetic la adresa României. Atacatorul are caracteristicile unei ”entităti statale”

DISTRIBUIȚI

117372 – 01032013 – Mai multe ONG din Europa, inclusiv din România, au fost victime ale unui atac informatic prin intermediul unui aplicaţii de tip malware, creată pentru a spiona şi colecta informaţii geopolitice confidenţiale, că este vorba despre un nou atac cibernetic la adresa României, la finalul lunii februarie. Informatia a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava, care a precizat pentru televiziunile de stiri că ”acest atac este unul cu totul nou faţă de Red October, este realizat însă de o entitate care prezintă caracteristicile unui actor statal”.

Din estimările SRI, atacul are un impact mare din cauza nivelului tehnologic superior, care îi perimite să se disimuleze mai bine şi să preia sub control reţeaua compromisă, în scop exfiltrării (opusul infiltrării, n.r.) de informaţii. Potrivit şi estimărilor SRI, atacul are cu certitudine relevanţă în planul securităţii naţionale a României prin profilul entităţilor compromise, motiv pentru care, în prezent, ”Serviciul ntreprinde măsuri specifice pentru identificarea tuturor entităţilor afectate, evitarea consecinţelor şi stoparea atacului”, a spus Sava, citat de RTV.

El a menţionat că SRI cooperează, în acest scop, cu STS şi CERC-RO (Centrul naţional de răspuns la incidente de securitate cibernetică, n.r.).

„Serviciul reiterează faptul că ameninţarea cibernetică reprezintă una dintre cele mai mari şi mai dinamice ameninţări la adresa securităţii naţionale a României, astfel încât creşterea nivelului securităţii cibernetice este o prioritate a statului român. Serviciul, în calitate de autoritate naţională în domeniul cyber-intelligence, acordă o atenţie prioritară acestui domeniu, în strânsă cooperare cu celelalte instituţii ale statului român, cu partenrii externi, precum şi în parteneriat cu domeniul privat”, a mai spus Sava.

Mai multe organizaţii guvernamentale din Europa, inclusiv din România, au fost victima unui atac informatic prin intermediul unui aplicaţii de tip malware, creată pentru a spiona şi colecta informaţii geopolitice confidenţiale, a anunţat Kaspersky Lab România.

Malware-ul este o aplicaţie software creată pentru a fi instalată şi a rula pe un sistem informatic fără consimţământul proprietarului.

„Experţii Kaspersky Lab au publicat un nou raport de cercetare ce analizează o serie de incidente de securitate în cadrul cărora au fost utilizate exploit-urile PDF din Adobe Reader (CVE-2013-6040) descoperite recent şi un nou program malware, foarte specializat, numit MiniDuke. MiniDuke a fost folosit săptămâna trecută pentru a ataca mai multe organizaţii guvernamentale şi instituţii din întreaga lume”, se arată într-un comunicat al Kaspersky Lab România, subsidiara grupului rus Kaspersky.

Potrivit analizei Kaspersky Lab, mai multe ţinte importante au fost deja compromise de atacurile MiniDuke, inclusiv instituţii guvernamentale, din Ucraina, Belgia, Portugalia, România, Cehia şi Irlanda.

În plus, un institut de cercetare, două think-tank-uri şi un furnizor din domeniul medical din Statele Unite, precum şi un institut de cercetare foarte cunoscut din Ungaria au fost, de asemenea, compromise. – www.promptmedia.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.