– 116700 – 06022013 – La data de 4 februarie 2013, secretarul de stat Bogdan Aurescu, în calitatea sa de co-preşedinte al părţii române al Comisiei Mixte pentru minorităţile naţionale dintre România şi Serbia, a avut o discuţie telefonica, la iniţiativa sa, cu Înaltul Comisar pentru Minorităţi Naţionale al OSCE (ICMN OSCE), Knut Vollebaek, pe tema rezultatelor vizitei recente a acestuia în Republica Serbia, se arata intr-o precizare MAE, potrivit Romanian Global News.
În cadrul convorbirii, oficialul român a dorit să cunoască dacă sunt evoluţii cu privire la punerea în aplicare a celor convenite în luna octombrie 2012, la Haga, cu prilejul întâlnirii cu partea sârbă, desfăşurată cu participarea ICMN OSCE. Bogdan Aurescu arătat că, potrivit informaţiilor părţii române, nu s-au înregistrat progrese semnificative nici în ce priveşte implementarea Protocolului Comisiei Mixte semnat la Bruxelles, la 1 martie 2012.
În ce priveşte situaţia emisiunilor în limba română din Valea Timocului a arătat faptul că durata emisiunilor transmise în prezent (care sunt redifuzări ale emisiunilor de limbă română din Voievodina) ar fi necesar să fie mărită, iar aria de acoperire să se extindă. În ce priveşte educaţia în limba română, secretarul de stat a reiterat importanţa punerii în aplicare a celor convenite la Haga, în octombrie, mai ales în ce priveşte valorificarea solicitărilor deja existente din partea părinţilor pentru a fi create clase de limba şi cultura română, nefiind necesară reluarea procesului de strângere a semnăturilor în acest scop, precum şi pentru crearea unor clase pilot pentru predarea limbii şi culturii române încă din acest an şcolar. Nu în ultimul rând, a reamintit problemele cu care se confruntă românii din zonă în ce priveşte exercitarea libertăţii de practicare a religiei, implementarea acestui drept fundamental fiind o obligaţie, asumată la nivel internaţional, de resortul autorităţilor statului, nu doar al instituţiilor bisericeşti.
De asemenea, secretarul de stat a reiterat poziţia clară a părţii române, consemnată şi în textul Protocolului din 1 martie 2012, conform căreia standardizarea artificială, impusă de stat, a aşa-numitei limbi „vlahe” contravine principiului liberei auto-identificări a persoanelor ca aparţinând unei minorităţi naţionale, prevăzut de Convenţia-cadru a Consiliului Europei privind protecţia minorităţilor naţionale.
ICMN a informat detaliat cu privire la demersurile concrete efectuate în cadrul vizitei sale în Republica Serbia în vederea implementării celor convenite la Haga în octombrie 2012, apreciind că mai sunt necesare eforturi din partea sârbă pentru transpunerea lor în realitate.
Cei doi oficiali au stabilit să rămână în contact strâns pe acest subiect, până la cea de a doua reuniune româno-sârbă cu participarea ICMN OSCE, care a fost convenită a avea loc la Haga, în perioada 28 februarie-1 martie 2013, se arata in precizarea MAE. – www.promptmedia.ro