– 117330 – 28022013 – Militarii Forţelore pentru Operaţii Speciale (FOS) din Armata României sărbătoresc, la 1 martie, 10 ani de la înfiinţarea primei structuri de acest gen de armă. FOS este considerată „vârful de lance” al capabilităţilor militare naţionale, fiind structuri de elită, în măsură să execute misiuni de mare dificultate.
Potrivit MApN, România a reuşit să-şi construiască structuri FOS profesioniste, cu militari de elită, cu aptitudini dezvoltate de luptători, dar şi operaţionale, tehnice şi lingvistice. Aceşti militari sunt, în acelaşi timp, paraşutişti, scafandri, alpinişti, capabili să facă faţă oricărei situaţii deosebite şi să îndeplinească o varietate foarte mare de misiuni, cum ar fi: acţiune directă, recunoaştere specială, contra-terorism, căutare şi salvare în luptă, culegere de informaţii, infiltrare din aer, protecţie apropiată, etc.
“Fără a fi un substitut pentru forţele convenţionale, FOS reprezintă azi o componentă specializată de intervenţie discretă şi rapidă a Armatei, destinată să execute cu mare precizie o gamă largă de misiuni cu caracter deosebit: cercetare specială, acţiuni directe şi asistenţă militară în teatre de operaţii, intervenţie antiteroristă şi contrateroristă împreună cu forţele speciale ale coaliţiilor şi alianţelor la care România este parte. Acest lucru presupune utilizarea unor operatori policalificaţi, puternici, curajoşi, inteligenţi, rezistenţi la eforturi extreme fizice şi psihice, tenace, agili, animaţi de spiritul perfecţiunii”, se arată în comunicatul de presă.
Un pas important în consolidarea structurilor de forţe pentru operaţii speciale a fost constituirea, în anul 2011, a Brigăzii 6 Operaţii speciale „Mihai Viteazul” care, în acelaşi an, a primit şi Drapelul de luptă.
Alături de aceste schimbări structurale, un efort considerabil a fost depus în activitatea de management a resurselor umane, în selecţia, instruirea şi antrenarea unor militari de primă calitate, în achiziţionarea armamentului şi echipamentelor adecvate, în modernizarea bazelor de antrenament, precum şi în conceperea doctrinelor, manualelor şi instrucţiunilor specifice FOS.
În ceea ce priveşte contribuţia României cu structuri de FOS în teatrele de operaţii, Afganistanul a reprezentat şi reprezintă proba de foc pentru FOS române. Astfel, în aprilie 2006, primul contingent românesc de FOS şi-a început misiunea în Afganistan, în cadrul operaţiei „Enduring Freedom”, al forţelor de coaliţie conduse de SUA.
Începând cu aprilie 2008, FOS române din Afganistan desfăşoară operaţii militare în cadrul ISAF, executând misiuni de luptă în zone considerate din cele mai periculoase. În cei 7 ani de misiuni de luptă în Afganistan, FOS şi-au demonstrate curajul, coeziunea, spiritul de sacrificiu şi de camaraderie, lucruri recunoscute prin numeroase medalii şi certificate de apreciere. Din păcate, o parte dintre luptătorii din FOS au plătit, chiar cu sacrificiul suprem, succesul misiunilor încredinţate. – www.promptmedia.ro