– 115947 – 11012013 – Economiile a şapte ţări din Europa de Sud-est şi a Turciei sunt clasificate ca fiind „moderat libere” într-un studiu anual făcut public pe 10 ianuarie, însă nivelul mediu al libertăţii economice din lume a cunoscut doar mici îmbunătăţiri anul trecut, potrivit SETimes.
Studiul Indexul Libertăţii Economice, realizat de The Heritage Foundation şi Wall Street Journal, a desemnat Hong Kong drept cea mai liberă economie din lume, fiind urmat de Singapore, Australia, Noua Zeelandă şi Elveţia.
Opt ţări sud-est europene – Albania, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Macedonia, Muntenegru, România şi Turcia – au fost clasificate drept „moderat libere”.
Turcia este situată pe poziţia 69, în urcare faţă de anul trecut, când s-a aflat pe poziţia 73. Nota mai mare reflectă „progresele din managementul cheltuielilor publice, libertatea afacerilor şi libertatea muncii, care compensează declinurile din libertatea investiţiilor şi libertatea în faţa corupţiei”, s-a afirmat în raport.
Cipru s-a situat pe poziţia 41, cea mai bună poziţie în Europa de Sud-est, fiind urmat de Macedonia pe 43. România şi Bulgaria s-au situat pe poziţia 59 şi 60 – în urcare faţă de poziţiile de anul trecut, 62 şi 61 – şi au fost menţionate ca „ţări care au înregistrat în 2012 cele mai mari scoruri pentru libertatea economică de până acum”.
Bulgaria ar trebui să facă totuşi noi eforturi de reformă pentru a „solidifica fundaţiile libertăţii economice şi pentru a asigura o dezvoltare economică trepidantă în viitor”, se afirma în raport.
A 19-a ediţie anuală a Indexului Libertăţii Economice acoperă 185 de ţări, evaluând performanţa lor în patru domenii ample de libertate economică – statul de drept, eficienţa reglementărilor, guvernarea limitată şi pieţele deschise.
Acesta clasifică 177 din economiile cuprinse în studiu pe baza a 10 indicatori, printre care se numără drepturile de proprietate, libertatea în faţa corupţiei, libertatea fiscală şi cheltuielile guvernamentale.
Pe baza notelor cumulate, ţările sunt clasificate în cinci grupuri: libere, preponderent libere, moderat libere, preponderent nelibere sau reprimate.
Obţinând mai puţin de 60 de puncte, BiH, Grecia, Moldova şi Serbia au fost plasate în categoria economiilor „preponderent nelibere”.
Scorul Greciei reflectă „declinurile substanţiale din drepturile de proprietate şi libertatea financiară care contrabalansează în mare măsură îmbunătăţirile înregistrate în şase din cele 10 domenii de libertate economică”, potrivit raportului. Țara încearcă să evite intrarea în incapacitate de plată a datoriei sale suverane uriaşe şi se situează acum în index pe locul 117. – www.promptmedia.ro