Acasă Politic Majoritatea statelor nu au mijloace adecvate de combatere a corupţiei în apărare

Majoritatea statelor nu au mijloace adecvate de combatere a corupţiei în apărare

DISTRIBUIȚI

116455 – 29012013 – Mai mult de două treimi dintre ţările lumii, printre care şi multe dintre cele recunoscute pentru comerţul cu arme, au mijloace inadecvate de protecţie pentru a preveni corupţia în sistemele lor de apărare, relevă o analiză Transparency International, citată de Reuters.

Germania şi Australia sunt singurele ţări dintre cele 82 analizate de Transparency International care au mecanisme anticorupţie puternice.

Un număr de 57 de state au mecanisme slabe de control împotriva corupţiei, conform analizei, care a făcut clasificarea pe criterii precum nivelul de control parlamentar asupra politicii de apărare şi standardele impuse firmelor din domeniul apărării.

China, Rusia şi Israel, aflate în fruntea ţărilor exportatoare de arme, sunt considerate a fi cu risc ridicat de corupţie în domeniul apărării. Dintre principalele state importatoare de arme, India, Emiratele Arabe Unite, Singapore, Thailanda şi Turcia au fost incluse în categoria de risc înalt.

În nouă ţări – Algeria, Angola, Camerun, Republica Democrată Congo, Egipt, Eritreea, Libia, Siria şi Yemen – există un „risc critic” de corupţie în sectorul apărării, lipsind măsuri de responsabilizare de bază, notează autorii raportului.

Ţările clasificate în categoria „risc foarte ridicat” de corupţie sunt Afganistan, Bahrain, Iran, Filipine, Qatar, Arabia Saudită şi Sri Lanka.

SUA, Marea Britanie, Suedia şi Coreea de Sud sunt ţări considerate a avea un risc scăzut, în timp ce Franţa, Spania, Italia şi Polonia au fost incluse în grupul de risc moderat.

Cele 82 de state incluse în index au reprezentat 94% din cheltuielile militare la nivel global în 2011, în valoare de 1.600 de miliarde de dolari, în timp ce costul global al corupţiei în sectorul apărării este estimat la cel puţin 20 de miliarde pe an, a precizat organizaţia anticorupţie. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.