115977 – 11012013 – Cel mai înalt zgârie-nori din Europa, Shard, care îşi proiectează săgeata de sticlă la 310 m, se va deschide pe 1 februarie pentru public. Acesta va putea admira frumoasa panoramă a Londrei, promiţând să fie una din atracţiile turistice majore, potrivit Capital.ro.
Clădirea nu este însă pe placul tuturor. Dezvoltatorilor li s-a spus că este prea înalt, prea îndrăzneţ, prea invaziv, punând în umbră celelalte monumente istorice din preajmă, prea costisitor într-o perioadă de austeritate cu factura sa de peste o jumătate de miliard de euro, finanţată 95% de Qatar.
William Matthews, responsabil de realizarea proiectului conceput de arhitectul italian Renzo Piano, nu este deloc de acord cu aceste critici. „Şi Turnul Eiffel a declanşat reacţii critice când a fost construit, înainte să devină un monument emblematic atât de iubit de parizieni”, a declarat el.
„Pentru mine, cel mai important lucru este că Shard este deschis publicului. Nu este vorba despre o clădire privată rezervată doar câtorva privilegiaţi”, arată Matthews.
“Va fi punctul de plecare normal pentru orice vizită a capitalei”, este de părere şi Andy Nyberg, responsabil cu organizarea urcării în partea superioară a edificiului, după experienţa acumulată în Dubai, în vârful turnului Burj Khalifa, cel mai înalt din lume (828 m).
În pofida criticilor, dezvoltatorii au înregistrat zeci de mii de pre-rezervări şi speră să primească între unu şi 1,5 milioane de vizitatori pe an la etajele 69-72, deşi biletul de acces va avea un preţ ridicat: 24,95 lire sterline (30 euro) pentru adulţi.
Vizita va include proiectarea unor filme documentare despre Londra, istoria şi locuitorii ei, precum şi o introducere în stil umor englezesc sub formă de fotomontaje uriaşe. Va putea fi văzută Margaret Thatcher, alias “Doamna de Fier”, pedalând pe o bicicletă tandem alături de Karl Marx, inspiratorul unei ideologii pe care fostul premier o detesta. Sau Winston Churchill făcând semnul victoriei (V), aşezat pe un şezlong şi îmbrăcat în bermude imprimate cu steagul englez.
Vizitatorii vor urca cu 6 m/secundă, ajungând la platformele superioare, din care ultima este descoperită. Muzica din ascensor este o piesă originală interpretată de London Symphony Orchestra. „Va fi ca şi cum ai zbura”, a promis Renzo Piano. Dacă cerul este senin, se va putea privi priveliştea pe 60 km de jur împrejur, de la meandrele Tamisei, clădirile înalte din centrul financiar, la construcţiile realizate pentru Jocurile Olimpice 2012.
Elegantul edificiu de sticlă va găzdui în curând un mini-oraş vertical de 8.000 de locuitori, un hotel cinci stele, restaurante de lux, birouri, magazine şi apartamente de lux. – www.promptmedia.ro