– 115942 – 11012013 – În discursul despre starea bugetară a națiunii, prim-ministrul Victor Ponta a ținut să vorbească joi seara în valori rotunjite și în euro pentru a se face înțeles de cât mai multe persoane. Șeful Guvernului a ținut să reamintească faptul că în perioada 2000 – 2008 a avut loc o creștere
economică, după perioada respectivă oprindu-se acest drum ascendent. Acum trebuie readusă România pe acest trend. Ponta a declarat că actuala guvernare își propune o nouă disciplină fiscală și bugetară, fără existența promisiunilor fără acoperire și eliminarea risipei banului public, precizând că nu orice investiție din bani publici este necesară. ”Sunt investiții care nu aduc nimic pozitiv”. Vorbim despre o echitate fiscală și bugetară, iar măsurile, pozitive și negative, trebuie să fie suportabile.
Premierul a spus că Produsul Intern Brut (PIB), adică rezultatul muncii românilor într-un an, este în 2013 în valoare de 140 miliarde de euro, ceea ce înseamnă 7.000 de euro pe cap de locuitor. În acest an vom cheltui cu trei miliarde de euro mai mult decât avem în buget, mai puțin decât în 2012. În acest an, veniturile statului vor fi de 46 miliarde de euro, iar la finele lui 2013 fiecare român va fi mai dator cu 150 de euro față de acum. Deficitul bugetar va fi acoperit din împrumuturi de pe piețele private, împrumuturi care vor fi mai avantajoase datorită climatului politic actual și creșterii încrederii în actualul guvern. Datoria țării este în acest moment 51 miliarde de euro, fiecare român având de plătit 2.500 de euro. În 2008 aveam 28 miliarde de euro datorie (1.400 de euro de fiecare). În 2013, avem datorii scadente care vor fi refinanțate și vom plăti 1,2 miliarde de euro din împrumutul de la FMI și Banca Mondială, luat în 2009. Ponta a subliniat că țara noastră stă bine la datoria publică internă, fiind pe locul al patrulea în Uniunea Europeană.
În 2013 vom cheltui 10,2 miliarde de euro pentru salariile celor 4,2 milioane de angajați la stat, 11,1 miliarde de euro pentru cei peste șase milioane de pensionari. Cheltuielile cu bunuri și servicii vor fi de 7,6 miliarde de euro, cu asistența socială 4,4 miliarde de euro, dobânzile de plătit la datorii însumează 2,5 miliarde de euro, subvențiile 1,1 miliarde de euro, contribuția la UE – 1,4 miliarde de euro în condițiile în care avem de primit 2,5 miliarde de euro (avantajul de a fi membru) și alte cheltuieli și transferuri – 2,9 miliarde de euro. De asemenea, cu asigurările și asistența socială vor fi cheltuiți 16,5 miliarde de euro, pentru sistemul de sănătate 6,2 miliarde de euro, pentru transporturi 4,9 miliarde de euro, 4,4 miliarde de euro pentru educație și cercetare, 3,8 miliarde de euro pentru agricultură, fără contribuția UE, două miliarde de euro pentru administrația publică, 1,5 miliarde de euro pentru servicii și dezvoltare publică, un miliard de euro pentru apărare, un miliard de euro pentru mediu și alte cinci miliarde de euro pentru alte domenii.
Ponta nu a scăpat ocazia să arate că în 2012 au fost luate măsuri de restabilire socială a unor drepturi (reîntregirea salariilor, a pensiilor) și a spus că în ciuda faptului că a fost un an electoral au fost îndeplinite principalele criterii referitoare la deficitul bugetar, care a fost redus cu 2,5 miliarde de euro față de 2011. România a fost pe primul loc ca efort de reducere procentuală a deficitului bugetar în UE, în ciuda alegerilor, pentru prima oară după 2007 încadrându-ne într-o limită de deficit, creându-se premisele de ieșire din deficitul excesiv. Stabilitatea politică a dus la revenirea cursului, în 2012 România neaccesând niciun euro și niciun dolar de la FMI și Comisia Europeană. Statul s-a împrumutat de pe piețele private (cu dobânzi de 5% în euro și 6,03% în lei), în scădere permanentă.
În 2013 pensiile vor fi indexate cu 4%, aceasta însemnând o alocare suplimentară de 500 milioane de euro. Anul acesta va fi finalizată reîntregirea lefurilor și a pensiilor. Cofinanțarea proiectelor va avea un plus un miliard de euro, iar pentru plata restanțelor la medicamente vor fi alocate 800 milioane de euro.
Ponta a vorbit din nou că trebuie să reducem cheltuielile celor cu venituri mari, trebuie reduse redus în continuare numărul consilierilor din ministere, exemplele în acest sens fiind de sus în jos. În 2013, Parlamentul rămâne la nivelul de buget din 2012, chiar dacă avem mai mulți aleși, iar la Guvern reducerea aparatului central va continua până la 31 martie 2013. Va continua eliminarea privilegiilor în companiile de stat și autorități publice (dincolo de salariu, de care lumea nu știe sau știe foarte puțin), iar dintre revoluționari vor primi indemnizații numai cei care merită. Reducerea de cheltuieli aiurea în instituțiile publice trebuie oprită a spus Ponta, care a spus că au fost angajate cheltuieli fără să fie bani (ex. Festivalul George Enescu). Ponta a vorbit și despre stoparea alocărilor pe criterii politice, lucru greu de făcut mai ales în partidul pe care îl reprezintă. Mai mult, Ponta a precizat că fondul de rezervă aflat la dispoziția sa nu va mai fi la dispoziția primăriilor.
Despre datoriile istorice ale României Ponta a declarat că despăgubirile conform Legii nr. 247 din 2005 sunt până acum de cinci miliarde de euro (patru fiind făcute prin Fondul Proprietatea), în afară de cele în natură. Mai sunt solicitări de opt miliarde de euro, care trebuie plătite urgent (trebuie luate măsuri până în aprilie 2013, conform deciziilor CEDO). Plata va fi eșalonată și va trebui să se facă distincție între moștenitorii direcți și cei care cumpără drepturi litigioase. Tot în 2013 vor fi plătiți 770 milioane de euro pentru cadrele didactice care au hotărâri judecătorești definitive, datorii diverse ale autorităților publice locale de 2,2 miliarde de euro, un miliard de euro restanțe în domeniul sănătății, alt miliard de euro pentru taxa auto încasată ilegal. Există, așadar, un total de 14 miliarde de euro datorii istorice.
Pentru perioada 2013 – 2016, România își propune să își respecte angajamentele asumate cu partenerii externi pentru a putea să ne împrumutăm tot mai ieftin, să avem mai multă credibilitate în fața străinilor. O decizie politică pe care ne-o asumăm și care aduce beneficii, a declarat prim-ministrul. În 2013 nu vor fi noi creșteroi de salarii și pensii, personalul bugetar va trece printr-o reformă profundă, la fel și salarizarea bugetară. Totodată sistemul fiscal de colactare a taxelor trebuie restructurat, iar Garda Financiară și Vama nu mai trebuie să fie simpli încasatori de biruri numai de la cei cinstiți.
În ceea ce privește reforma bugetului, Ponta a anunțat inventarierea tuturor proiectelor din 2007 încoace, unele urmând să fie întrerupte, altele prioritizate. Va fi lansat ”Ghidul cetățeanului despre buget”, vom avea o proiecție bugetară până în 2016 și o dezbatere publică asupra bugetului numai dacă vor fi acceptate și de opoziția parlamentară, o nouă filosofie fiscal-bugetară și va fi continuată reforma judiciară, prin implementarea noilor Coduri. Ponta a ținut să precizeze că sunt instituții, cum ar fi Poșta Română sau Hidroelectrica, unde s-au pierdut sute de miliarde de euro fără să răspundă nimeni. – www.promptmedia.ro