– 116386 – 27012013 – În efortul de a-și eficientiza eforturile de aderare la Uniunea Europeană (UE), Republica Moldova dorește să învețe din experiența integrării României. Un program pentru diplomații și oficialii de rang înalt din Moldova, organizat de Institutul Diplomatic din România, este una din
măsurile luate de București pentru a acorda asistență acestei țări. Oficialii, diplomații și angajații câtorva ministere și altor instituții ale administrației centrale au absolvit ultimul curs, finanțat de institut prin fonduri de dezvoltare. ”Programul reprezintă o modalitate concretă prin care România sprijină consolidarea instituțională a Moldovei și transferul de experiență”, a afirmat ministerul român al Afacerilor Externe într-o declarație remisă publicației SETimes. ”Ultimul curs s-a concentrat asupra temelor europene, dat fiind procesul amplu de apropiere de UE prin care trece Moldova și la care participanții la curs participă direct prin pozițiile deținute în administrația moldoveană centrală”, se afirma în declarație. La cursul de luna trecută au participat 17 oficiali moldoveni.
Primul curs de trei luni din programul-cadru a avut loc în 2010, cu participarea a zece oficiali moldoveni, iar al doilea a fost organizat în septembrie 2012. În 2011, Institutul Diplomatic Român a organizat două cursuri similare pentru diplomații și oficialii din Irak, Azerbaidjan, Turkmenistan și Kyrgyzstan. Alte două programe de formare, în octombrie 2009 și octombrie 2010, au fost organizate la Ramallah, în Cisiordania. La curs au participat experți din ministerul moldovean al afacerilor externe și integrării europene, din cancelaria de stat și din ministerele economiei, sănătății, transporturilor, dezvoltării regionale și comunicațiilor. ”Moldova se află într-un proces avansat de negociere cu UE și are nevoie de experiența recentă a României în acest sens”, a declarat Iurie Reniță, ambasadorul moldovean în România. ”Participanții sunt toți oficiali cu responsabilități în domeniul integrării europene, însărcinați cu aplicarea standardelor europene în Moldova”, a adăugat el. Moldova a făcut cel mai semnificativ progres în procesul integrării europene.
Actualele sale relații cu UE se desfășoară prin intermediul Parteneriatului Estic – o inițiativă a Poloniei și Suediei de a aduce șase țări învecinate (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina) mai aproape de UE.
Coaliția de guvernământ pro-europeană de la Chișinău speră să semneze Acordul de Asociere cu UE în noiembrie 2013, când va avea loc al treilea summit al Parteneriatului Estic la Vilnius. ”În ceea ce ne privește, noi privim deja relația cu … Moldova în logica pre-aderării. Proiectul nostru comun de importanță strategică este să sprijinim cursul european al Moldovei”, a declarat ministrul Corlățean, săptămâna trecută, în cadrul vizitei făcute omologului său moldovean Iurie Leanca.
România examinează acum măsurile tehnice concrete pe care le va lua pentru a ajuta Moldova să finalizeze cu succes a doua și totodată ultima fază a Planului de Acțiune UE-Moldova, care se concentrează asupra liberalizării vizelor, a afirmat Corlățean. O misiune de evaluare a UE urmează să sosească la Chișinău în februarie pentru a evalua progresul făcut în acest domeniu. – www.promptmedia.ro