– 116312- 24012013 – Obligaţi să coabiteze, preşedintele României şi şeful guvernului se străduiesc să nu calce în străchinile impuse de marile cancelarii occidentale. Aceasta nu înseamnă însă nicidecum că Traian Băsescu şi Victor Ponta au cea mai mica urmă de încredere unul în altul. Drept urmare, scrie
www.enational.ro, nu s-a putut ajunge nici la o “soluţie finală” pentru criza politică majora care macină ţara de aproape un an. Aşa că preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a trecut din nou la butoanele negocierilor, reuşind să impună de această dată o înţelegere care va linişti definitiv lucrurile. Astfel, la cererea şefului statului, în noua Constituţie se va strecura şi o referire la acordarea de imunitate pentru foştii şefi de stat. Iar odată primită aceasta garanţie, Băsescu va părăsi Palatul Cotroceni, toata lumea politică răsuflând uşurată. Aşa că Victor Ponta se va face luntre şi punte pentru ca isteria dezbaterilor care se vor isca în jurul schimbării Constituţiei să reprezinte paravanul sub care să ascundă articolul mult aşteptat de Băsescu: imunitatea pe viaţă!
În acelaşi timp, scenariul prevede ca preşedintele ţării să iasă cu declaraţii publice prin care se angajează să părăseasca preşedinţia înainte de finalizarea mandatului. Mişcare mascată sub declaratţile că este pe deplin mulţumit de noile prevederi constituţionale şi consideră că misiunea sa s-a încheiat. Iar ca un conducator înţelept ce este, se sacrifică pe sine pentru a asigura liniştea în ţară.
Crin Antonescu şi Victor Ponta s-au întâlnit iniţial să discute despre Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), dar au dat-o în alegeri. Useliştii, după cum se ştie, i-au propus preşedintelui să renunţe la cinci- şase luni de mandat şi să accepte comasarea europarlamentarelor cu prezidenţialele în mai-iunie 2014. Motivul oficial: “Să nu ţinem ţara în alegeri tot anul”. Între timp, Băsescu a ajuns la concluzia că este imposibil “din punct de vedere tehnic” să se organizeze alegeri în acelaşi timp pentru că avem un precedent constitutional. În 2012, Curtea Constituţională a respins comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare. Dar, preşedintele, abil, a venit cu o contra-ofertă: revizuirea Constituţiei în spiritul referendumului din 2009 privind trecerea la Parlament unicameral cu 300 de aleşi, urmată de demisia lui şi a celor 588 de parlamentari.
Tema comasării alegerilor a fost respinsă din start de PDL, democrat-liberalii susţinând că useliştii apelează la acest tertip pentru a-i netezi calea spre Cotroceni lui Crin Antonescu. Dorinţa de a avea alegeri cât mai repede este forţată de Crin Antonescu, el fiind nerăbdător să ajungă la Cotroceni, pentru că este clar că nu îi convine statutul de vioara a doua în USL, pe care îl are acum.
Liderii UDMR susţin că se poate găsi o formulă constituţională pentru organizarea simultan a prezidenţialelor cu europarlamentarele. – www.promptmedia.ro