Acasă Politic Bucuresti: Jumatate dintre români îl văd pe Băsescu vinovat

Bucuresti: Jumatate dintre români îl văd pe Băsescu vinovat

DISTRIBUIȚI

116049 – 15012013 – Unul dintre cei mai agitaţi ani din punct de vedere politic din ultimul deceniu, anul 2012 a fost marcat de schimbarea a trei guverne, de trei scrutine electorale în mai puţin de şase luni, dar şi de mişcări sociale de amploare sau de scandaluri cu privire la integritatea unor miniştri sau a unor persoane propuse pentru funcţii de înaltă demnitate publică.

Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) a realizat o cercetare cu privire la modul în care cetăţenii au perceput evenimentele majore de pe scena politică în anul 2012.

În opinia respondenţilor participanţi la studiu, principalul eveniment politic al anului 2012 a fost referendumul pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu (35%). Următoarele evenimente cotate de respondenţi drept marcante pentru scena politică în anul care a trecut au fost: învestirea noului guvern după alegeri (19%), alegerile parlamentare (18%) şi schimbarea guvernului Ungureanu (13%).

Responsabilitatea pentru felul în care au mers lucrurile în România anului 2012 revine, potrivit respondenţilor participanţi la acest studiu: autorităţilor române (la modul general) – 48%, poporului (18%), FMI (11%), dar şi UniuniiEuropene (9%).

Traian Băsescu este indicat de jumătate dintre respondenţi drept vinovat, dintre oamenii politici, pentru ce a mers prost în anul 2012, urmat fiind de Victor Ponta – 13%, Emil Boc – 11% şi Crin Antonescu – 6%.

Respondenţii notează activitatea Guvernului Ungureanu cu note care ajung la o medie de 4,86, în timp ce notele pentru activitatea guvernării Ponta ating o medie de 6,15.

Din perspectiva stării de spirit a populaţiei, datele analizate de prezentul studiu arată că în 2012 evenimentele cheie care au marcat anul politic – alegerile locale şi alegerile parlamentare – cresc proporţia respondenţilor care apreciază pozitiv direcţia în care merge ţara. Totuşi, optimismul general al românilor cu privire la viitor nu cunoaşte variaţii semnificative în 2012 – media celor care se declară optimişti fiind de 47%.

Totuşi, când vine vorba despre predicţiile privind propriul nivel de trai de peste un an, 32% dintre persoanele intervievate consideră că peste un an vor trăi mai bine comparativ cu 20% câţi spuneau acest lucru în decembrie 2011 cu privire la anul 2012. În acelaşi timp, creşte şi aprecierea respondenţilor privind felul în care a fost anul încheiat pentru România: 21% dintre respondenţi consideră că, în comparaţie cu 2011, anul 2012 a fost unul mai bun, în timp ce în 2011 doar 13% dădeau acelaşi răspuns când făceau o comparaţie cu anul precedent. Procentul românilor care consideră că anul care urmează va fi mai bun decât cel care se încheie se dublează în 2012 comparativ cu 2011, ajungând la 36%.

Dincolo de optimism, românii continuă să fie nemulţumiţi de modul în care trăiesc, 72% dintre ei afirmând că sunt mai degrabă nemulţumiţi faţă de doar 28% care spun că sunt mulţumiţi şi foarte mulţumiţi.

Şi în anul 2012, precum în 2011, îngrijorările împărtăşite de cei mai mulţi români au fost legate de pierderea sau nesiguranţa locului de muncă, cu toate că se remarcă o uşoară atenuare a acestei îngrijorări pe parcursul anului scurs între realizarea celor două studii. O îngrijorare care se acutizează în 2012, în schimb, este în creştere cea privind starea politicii din România, care este văzută ca fiind în criză de către 17% dintre cei intervievaţi, această îngrijorare neapărând într-o proporţie semnificativă în anul precedent.

În acest context, încrederea în instituţiile statului este una fluctuantă pe parcursul anului. Partidele politice câştigă, la nivelul încrederii, 13 procente din ianuarie până în decembrie. Instituţiile cu rol în siguranţa cetăţenilor sau a ţării beneficiază de cote relative constant de încredere, pe parcursul anului 2012. În timp ce Armata pierde 3 procente la nivelul încrederii, în decembrie faţă de ianuarie 2012, Poliţia şi SRI câştigă fiecare câte 7 procente.

58% dintre persoanele intervievate susţin că prioritatea Guvernului USL în anul 2013 ar trebui să fie crearea locurilor de muncă. 16% consideră că prioritară este realizarea de investiţii, în timp ce 10% consideră că guvernul ar trebui să îşi concentreze atenţia asupra stării agriculturii. Cât priveşte politica externă, Guvernul USL ar trebui să se concentreze pe consolidarea relaţiei cu Republica Federală Germania – 38%, în timp ce 20% dintre respondenţi consideră că România ar trebui să aibă o relaţie mai bună cu Statele Unite ale Americii. Relaţiile cu Rusia sunt considerate prioritare de 7% dintre cei intervievaţi.

În luna decembrie, opţiunile de vot ale cetăţenilor sunt îndreptate spre: USL – 64%, PDL – 15%, PPDD – 9%, UDMR – 4%, PRM – 4% sau alt partid 4%. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.