Acasă Politic Bucuresti: Cei mai buni student romani in strainatate, premiati de LSRS

Bucuresti: Cei mai buni student romani in strainatate, premiati de LSRS

DISTRIBUIȚI

115862 – 09012013 – Liga Studenţilor Români în Străinătate (LSRS) a anunţat marţi seară, în cadrul Galei LSRS din 2013, o strategie menită să încurajeze și să susțină întoarcerea în ţară a absolvenţilor români din străinătate. SMART Diaspora va fi ajunge și pe masa decidenților politici din

România. Strategia re referă, printre altele, la accesul diasporei la concursurile din administraţia publică românească, prin introducerea unor proceduri de recrutare online pentru candidaţii aflaţi în străinătate, reduceri fiscale la revenirea în ţară pentru o perioadă determinată, considerarea diasporei ca punte pentru investiţiile străine prin intermediul comunităţilor de afaceri româneşti de peste hotare, mijloc pentru transferul de cunoştinţe şi bune practici printr-un corp de experţi din diaspora ai statului român care să ofere consultanţă instituţiilor publice din ţară și programe de fellowship şi internship în instituţiile de stat după modelul White House Fellows din SUA.

Sebastian Burduja, co-fondatorul LSRS, în prezent consultant la Banca Mondială, a transmis asistenței, și pe această cale tuturor responsabililor din administrația românească, apelul studenților români din străinătate: ”Primiţi-ne înapoi acasă, daţi o şansă ţării!”. El a enunțat cele trei valori după care se ghidează în viață și carieră studenții români care studiază în afara granițelor: cunoaştere, corectitudine şi caracter.

SMART Diaspora a fost realizată prin consultarea a peste 200 de studenţi şi absolvenţi din 12 filiale ale LSRS şi ”are tot ce-i trebuie pentru a putea fi pusă în aplicare”, a argumentat Sebastian Burduja.

Numărul studenților nominalizați în acest an în cadrul Galei a ajuns la 50, iar numărul laureaților a ajuns la 9.

Cel mai bun student român în străinătate în 2012a fost desemnat Sergiu Paşca, cercetător care încearcă să descopere un leac pentru autism, în cadrul Facultăţii de Medicină de la Stanford.

Un alt laureaut al Galei este Mihail Pătraşcu, studentul care a câştigat cele mai multe medalii la informatică şi la matematică, dar care, din p[cate, a primit recunoa;tere postmortem. Lui i-a fost acordat premiul pentru întreaga sa activitate. Mihail Pătraşcu a murit în 5 iunie 2012, la vârsta de 30 de ani, la New York, din cauza unui cancer la creier.

Premiile sunt acordate studenţilor români cu experienţă academică la cel mai înalt nivel, categoriile fiind următoarele: „Studentul Român al Anului din America de Nord” (1 premiu pentru nivelul universitar şi 1 premiu pentru nivelul post-universitar), „Studentul Român al Anului din Europa” (1 premiu pentru nivelul universitar şi 1 premiu pentru nivelul post-universitar), „Studentul Român al Anului de pe alte Continente”, „Studentul Român Erasmus al Anului”, „Studentul Anului în România”, „Premiul Special în Arte” (categorie inaugurală). La categoria Europa Universitară,  Alexandra Olteanu a fost aleasă studentul anului. La categoria Europa Postuniversitar, premiul merge către Gruia Bădescu, din Bucureşti.

Pentru prima dată, în acest an premiul pentru categoria Arte a primit numele regizorului Sergiu Nicolaescu, premiu care a ajuns anul acesta la Maria Niţulescu, originară din Bucureşti, acum la MIlano. –www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.