– 116294 – 23012013 – La un an dupa semnarea de catre USL a Cartei Albe a Bunei Guvernări, organizatiile membre ale Aliantei pentru o Romanie Curata (ARC) reiau monitorizarea respectarii propunerilor incluse in document si vor prezenta public rapoarte periodice asupra stadiului îndeplinirii ei.
ARC a luat aceasta decizie remarcand, de pilda, batalia care se poarta pentru subordonarea justitiei ori tendintele de-a dreptul alarmante pentru transformarea parlamentarilor intr-o clasa de superprivilegiati protejati de o superimunitate. Desi exista unele progrese, aplicarea unor masuri de buna guvernare se face cu jumatati de masura. De exemplu, s-a decis postarea pe site-urile ministerelor a listelor de achizitii publice insa acestea nu sunt complete, iar lista institutiilor care trebuie sa dovedeasca transparenta este mult mai lunga decat cele care posteaza in prezent. Rapoartele de activitate sunt in general postate de catre institutii, dar inca nu toate institutiile publice au inteles ca trebuie sa fie postate la vedere pe site in termenul prevazut de lege. Numarul solicitarilor de informatii publice a crescut, insa mai este mult de munca la capitolul calitatii si termenelor raspunsurilor oferite populatiei. Exista si ingrijoratoare involutii – cum este cazul de pilda cu recomandarea prin Carta si vot popular, de reducere la 300 a numarului de parlamentari. In realitate numarul acestora a ajuns acum sa fie aproape dublu.
Carta Albă a Bunei Guvernări contine propuneri referitoare la organizarea partidelor politice, la masuri administrative si legislative privind buna guvernare. Propunerile au fost trimise acum un an tuturor presedintilor de partide parlamentare.
Membrii ARC vor monitoriza punct cu punct aplicarea fiecarei solicitari in parte – fie ca se refera la modernizarea legislatiei electorale, la respectarea principiilor transparentei informatiei publice (de la achizitii publice, la rapoarte de activitate si profesionalizarea ocupantilor de functii publice) pana la garantarea dreptului constituţional la libera exprimare, în special cu privire la critica politicienilor şi a guvernanţilor sau alinierea legislaţiei şi a practicii juridice la prevederile Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi la practica CEDO ori continuarea fără ingerinţă politică a anchetelor institutiilor abilitate sa asigure o justitie corecta pentru toti.
Primele subiecte/teme care vor face obiectul monitorizarii se refera la: o aplicarea integrală şi proactivă a legii 544/2001, prin publicarea din oficiu a tuturor rapoartelor de activitate cerute de lege, ca şi a tuturor achiziţiilor publice, bugetelor şi salariilor din sectorul public; o performanţa sistemului de evaluare profesională; care este stadiul crearii, conform recomandărilor Bancii Mondiale, a unui serviciu de resurse umane în cadrul guvernului şi al autorităţilor locale, care să examineze gradul de calificare al numirilor şi avansărilor, în scopul depolitizării şi profesionalizării ocupanţilor de poziţii şi funcţii publice; care este stadiul consolidarii sistemului naţional de recuperare a creanţelor provenite din infracţiuni, cu accent pe managementul bunurilor sechestrate şi confiscate; felul in care a fost si este aplicata Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, inclusiv elaborarea studiului de impact în cazul “proiectelor de legi de importanţă şi complexitate deosebita”; cum sunt respectate prevederile Legii 52/2003 a transparenţei decizionale.
ARC invita toate ONG-urile interesate sa participe la monitorizarea aplicarii prevederilor din Carta Alba a Bunei Guvernari. – www.promptmedia.ro