– 116323- 24012013 – Comisia de Dezvoltare Regională din cadrul Parlamentului European a dezbătut miercuri raportul privind Fondul de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane.
Europarlamentarul PSD, Viorica Dăncilă, va elabora poziţia socialiştilor europeni pentru acest raport.
„Anul 2013 a fost desemnat Anul european al cetăţenilor, motiv pentru care este important ca Europa să vină cu un răspuns la aşteptările persoanelor cele mai defavorizate din Uniune”, consideră eurodeputatul român.
Potrivit Vioricăi Dăncilă, toţi cei care au nevoie de ajutor „trebuie să ştie că, Uniunea Europeană este solidară cu ei şi doreşte să îi ajute pentru a depăşi situaţia precară cu care se confruntă şi pentru a ajunge să se integreze în societate”.
„Din păcate, criza economică a determinat creşterea numărului de persoane aflate în pragul sărăciei, bugetul acestor persoane reducându-se cu circa 40 %, iar lista celor aflaţi în nevoie se lungeşte în fiecare zi”, susţine eurodeputatul român.
Viorica Dăncilă a explicat că, potrivit rapoartelor asociaţiilor responsabile cu aplicarea programului, persoanelor fără adăpost, familiilor monoparentale sau şomerilor care nu mai primesc alocaţii, în prezent, se adaugă pe listă şi persoanele care trăiesc în propria locuinţă – precum pensionarii sau persoanele cu handicap şi care, la sfârşitul lunii, trebuie să aleagă între a cumpăra mâncare sau a achita facturile şi alte obligaţii.
În opinia eurodeputatului român, Uniunea Europeană ar trebui să prevadă şi un fond de urgenţă pentru a putea interveni în cazuri de urgenţă, iar statele membre ar trebui să acorde o serie de facilităţi reprezentanţilor industriei alimentare sau marilor magazine care donează asociaţiilor caritative responsabile de aplicarea programului alimentele aflate în prag de depăşire a termenului de valabilitate. „Aceste alimente trebuie să ajungă direct în depozitele băncilor alimentare, iar prin valorificarea lor s-ar evita risipa de alimente”, mai spune deputatul român. În opinia sa, trebuie încurajată preferinţa originii europene a alimentelor care sunt distribuite prin acest program.
Programul de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane este pus în aplicare, la nivel european, cu ajutorul a 31.000 de asociaţii, în care lucrează 800 de salariaţi şi peste 10.000 de voluntari, printre salariaţi aflându-se adesea şi persoane care primesc acest gen de ajutor de la UE.
Executivul europen a propus, anul trecut, crearea unui fond pentru a ajuta persoanele cele mai defavorizate din Uniunea Europeană. Fondul va sprijini statele membre în procesul de distribuire de alimente, îmbrăcăminte şi alte bunuri esenţiale pentru persoanele fără adăpost şi copiii cu situaţie materială precară.
Bugetul prevăzut pentru acest program este de 2,5 miliarde de euro pentru 2014-2020, iar statele membre urmează să asigure 15% din costurile programelor lor naţionale prin cofinanţare. – www.promptmedia.ro