– 116551 – 01022013 – Europa intră într-o nouă eră importantă în ceea ce priveşte oferta şi cererea de droguri ilegale – o evoluţie care constituie o provocare pentru politicile şi răspunsurile actuale în materie. Aceste realităţi ne sunt revelate de primul raport comun referitor la piaţa drogurilor în UE al
Observatorului European pentru Droguri şi Toxicomanie (OEDT) şi al Europol, publicat la Bruxelles. Cele două agenţii ale UE şi-au unit forţele pentru a oferi prima analiză strategică a pieţei europene a drogurilor ilegale în ansamblul său.
În raport, agenţiile descriu o piaţă care este din ce în ce mai dinamică, inovatoare şi capabilă să reacţioneze rapid la provocări şi care necesită un răspuns la fel de dinamic, inovator şi flexibil în întreaga Europă. Raportul dezvăluie „mutaţiile criminalităţii organizate din Europa”: în timp ce, în trecut, piaţa drogurilor din UE s-a concentrat asupra anumitor droguri traficate de operatori specializaţi, de-a lungul unor rute bine definite, piaţa actuală este mai „fluidă”, rutele noi şi transporturile care conţin mai multe substanţe devenind mai frecvente.
„Acest raport care apare la momentul potrivit evidenţiază interdependenţa din ce în ce mai mare ce caracterizează piaţa europeană modernă a drogurilor, unul dintre cele mai complexe şi invazive fenomene infracţionale ale timpurilor noastre. Grupurile de criminalitate organizată sunt în prezent mai susceptibile să traficheze simultan mai multe substanţe şi să îşi unească forţele. Traficul de droguri devine, de asemenea, mai diversificat, atât în ceea ce priveşte complexitatea rutelor alese, cât şi tipurile de droguri transportate de-a lungul lor. Toate acestea impun o cooperare sporită la nivelul UE. Măsurile naţionale sunt pur şi simplu insuficiente, indiferent de cât de ferme ar fi. Prin combinarea informaţiilor obţinute din monitorizarea fenomenului drogurilor în Europa efectuată de OEDT cu interpretarea din punct de vedere operaţional a tendinţelor în materie de criminalitate organizată furnizată de Europol, analiza oferită în prezentul raport este unică”, a declarat comisarul UE pentru afaceri interne, Cecilia Malmström, cu ocazia prezentării concluziilor raportului.
Directorul Europol, Rob Wainwright, explică: „Traficul internaţional de droguri rămâne activitatea principală a majorităţii grupărilor de criminalitate organizată. Acestea se adaptează la noile posibilităţi de a comite infracţiuni şi îşi schimbă metodele şi rutele de contrabandă pentru a se sustrage aplicării legii. Am constatat totodată o intensificare a utilizării opţiunilor legale de transport comercial, cum ar fi containere, aeronave, curierat şi servicii poştale. Aceasta permite deplasarea drogurilor prin puncte multiple de tranzit, îngreunând interceptarea. Tehnologia internet s-a impus, de asemenea, ca un factor important de favorizare şi este folosită de obicei în comercializarea şi vânzarea de droguri”.
Raportul analizează, de asemenea, în detaliu, rolul Europei ca o sursă-cheie la nivel mondial a precursorilor chimici utilizaţi pentru fabricarea heroinei (anhidridă acetică) şi ca un actor important în etapele ambalării, comercializării şi promovării produselor care conţin noi substanţe psihoactive.
„Pentru drogurile sintetice şi, într-o măsură din ce în ce mai mare, pentru canabis, UE rămâne o regiune producătoare de droguri importantă”, remarcă directorul OEDT, Wolfgang Götz.„Tendinţa de producere a drogurilor ilegale în apropierea pieţelor de consum cărora le sunt destinate, unde şansele de a fi interceptate sunt mai reduse, este din ce în ce mai accentuată. În prezent, din cauza acestei evoluţii, costul pe care îl suportăm în termeni de siguranţă a comunităţii, sănătate publică şi presiune asupra resurselor poliţieneşti, care sunt deja suprasolicitate, este din ce în ce mai mare”.
Potrivit raportului, globalizarea este un factor favorizant important al acestor evoluţii, mai multe ţări fiind folosite în prezent ca puncte de tranzit, depozitare sau producţie. Mai mult, internetul are un impact considerabil, atât ca instrument de comunicare, cât şi ca piaţă online. Dar, în sectorul producţiei intervine şi inovarea: UE este menţionată ca „sursă–cheie de expertiză şi de know-how” în ceea ce priveşte cultivarea intensivă a canabisului, producţia de droguri sintetice şi disimularea cocainei.
Printre alte constatări ale raportului se numără legăturile dintre reţelele de traficare a cocainei şi a răşinii de canabis, importanţa tot mai mare a Africii ca zonă de tranzit şi de depozitare, precum şi modul în care grupurile infracţionale care îşi au sediul în nord-vestul Europei joacă un rol central în distribuţia în întreaga UE a, practic, tuturor tipurilor de droguri. Unul dintre punctele de acţiune propuse este acela ca actorii din domeniul aplicării legii să acorde în mai mare măsură prioritate colectării de informaţii privind persoanele fizice implicate importante şi grupurile infracţionale de prim-plan. De asemenea, viteza evoluţiilor înregistrate în domeniul drogurilor sintetice impune Europei să îşi intensifice capacitatea de avertizare timpurie în ceea ce priveşte substanţele noi de pe piaţă.
Raportul evidenţiază modul în care acţiunile coordonate la nivelul UE pot contribui în mod decisiv la obţinerea de rezultate. Prin adoptarea unei abordări pragmatice şi care să se bazeze pe o metodologie în acelaşi timp, agenţiile identifică concluzii-cheie şi învăţăminte pentru politicile şi acţiunile viitoare. – www.promptmedia.ro