Acasă Politic Bruxelles: PR pentru Balcani

Bruxelles: PR pentru Balcani

DISTRIBUIȚI

116324- 24012013 – Uniunea Europeană (UE) va cheltui 20 de milioane de euro pe o campanie de relaţii publice pentru a lustrui imaginea ţărilor balcanice aspirante la aderare în statele membre, inclusiv 1,5 milioane de euro pentru a promova Croaţia.

Croaţia, care urmează să adere în iulie, este extrem de bine privită de populaţia din majoritatea statelor membre, a declarat purtătorul de cuvânt pentru extindere al Comisiei Eurpene (CE), Peter Stano, potrivit SETimes.

Problema de imagine se află la celelalte ţări care aspiră să adere, a declarat el. „În multe state membre UE există o lipsă de informare care se traduce prin prejudecăţi şi stereotipuri”.

Bernd Posselt, un membru german al Parlamentului European şi raportor pentru Croaţia, a vorbit mai deschis. „Extinderea nu este populară în UE, dar Croaţia este”, a afirmat el. „De ce? Nu este prea mare şi mulţi oameni cunosc ţara. Când călătoreşti acolo, te simţi ca şi când ai fi în UE”.

Cifrele făcute publice de Biroul de Statistică croat sugerează că 2012 este cel mai bun an turistic al ţării de la conflictul armat din anii 1990, înregistrându-se o ascensiune a cifrei de vizitatori germani. În octombrie, cazările cetăţenilor din UE au reprezentat 77,1% din totalul cazărilor.

Mulţi europeni vestici îi agreează de asemenea pe croaţii care lucrează în ţările lor, a adăugat Posselt. „Aici, în Bavaria, fiecare sat are un restaurant şi o biserică. Croaţii au reputaţia de a fi nu doar cei mai buni bucătari, ci şi cei mai buni preoţi”.

Însă există şi critici. Natasa Srdoc, şefa Institutului Adriatic pentru Politică Publică, un think tank croat, a menţionat că campania de relaţii publice pentru Croaţia a fost lansată în ciuda faptului că ţara nu a rezolvat problema corupţiei.

„Verdictul lui Ivo Sanader este doar o împunsătură de ac împotriva corupţiei colosale din Croaţia”, a declarat Srdoc, referindu-se la sentinţa de 10 ani de închisoare primită de fostul premier.

Philip Lerulf, coautorul cărţii The European Union’s Burden (Povara Uniunii Europene), a declarat pentru SETimes că proiectul este o risipă de bani.

Ceea ce Comisia Europeană (CE) numeşte “prejudecată” este de fapt o opoziţie legitimă în faţa extinderii UE”, a declarat Lerulf.

Institutul Adriatic a denunţat Uniunea Europeană pentru promovarea cazului Sanader ca pe o poveste de succes şi a declarat că blocul a închis ochii la aşa-numita Rută Balcanică pentru traficul de droguri, arme şi persoane către Europa de Vest. Ruta trece prin toate ţările balcanice care aspiră să adere la Uniune, inclusiv prin Croaţia.

Oficialii UE au declarat că s-au făcut greşeli în admiterea României şi Bulgariei. „Acesta este unul din motivele pentru care extinderea nu este populară”, a declarat Stano.

„Dar ne-am învăţat lecţia. Începem acum negocierile de aderare cu capitolele justiţiei şi statului de drept … Ţările din Balcanii de Vest trebuie, dimpotrivă, să demonstreze că pot implementa legislaţia”.

Potrivit lui Sasa Segrt, directoarea Transparency International din Croaţia, aceasta a funcţionat.

„Impulsul dat de UE a ajutat”, a spus ea. „Pe lângă Sanader, alte trei cazuri de corupţie importante îşi aşteaptă rezolvarea. Oamenii au devenit mai sensibili la această problemă”. – – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.