– 116093 – 16012013 – Garda de Mediu a efectuat, miercuri, un control la „Amenajarea hidroelectrică de pe râul Bistra – Pădurea Neagră – Budoi” din judeţul Bihor, punct de lucru aparţinând S.C. Alesis Cluj Napoca, pentru a verifica conformarea la prevederile legislaţiei de mediu şi de gospodărire a
apelor, respectiv asigurarea debitului de servitute. Controlul a fost dispus de şeful Gărzii Naţionale de Mediu, Ovidiu Constantin Dăescu, în condiţiile în care amenajarea hidroenergetică de pe râul Bistra este inclusă în aria naturală protejată de interes comunitar ROSCI0322 Muntele Şes.
Cu ocazia controlului pe teren, respectiv a măsurătorilor efectuate de către reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, s-a constatat că, la punctul de lucru Pădurea Neagră – Budoi, Alesis nu a asigurat debitul minim de apă în avalul pragului de captare de pe râul Bistra, debit necesar dezvoltării faunei piscicole în avalul amenajării menţionate. Potrivit autorizaţiei de mediu şi autorizaţiei de gospodărire a apelor în baza cărora funcţionează societatea menţionată, operatorul economic avea obligaţia menţinerii unui debit minim de 0,140 m³/s în avalul pragului de captare al amenajării de pe râul Bistra.
De asemenea, cu ocazia controlului în teren, comisarii de mediu au constatat că pe un sector de 4 km. al cursului de apă verificat, debitul de apă era inexistent.
În urma celor constatate, societatea a fost sancţionată cu amendă contravenţională în valoare de 100.000 lei, pentru nerespectarea prevederilor OUG 195/2005, cu modificările şi completările ulterioare, şi cu amendă contravenţională în valoare de 8.000 lei, conform prevederilor OUG 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura, cu modificările şi completările ulterioare.
Totodată, comisarii de mediu au stabilit suspendarea autorizaţiei de mediu şi a autorizaţiei de gospodărire a apelor, deţinute de S.C. Alesis, precum şi următoarele măsuri cu termene, de care răspunde societatea sancţionată: asigurarea debitului minim stabilit prin actele de reglementare, în aval de priza de captare de pe râul Bistra – măsură cu termen permanent; efectuarea unui studiu de specialitate în vederea stabilirii impactului asupra habitatului acvatic şi a speciilor protejate de acvafaună, pe tronsonul de râu dintre priza de captare şi microhidrocentrală, precum şi refacerea mediului afectat , după caz- măsură cu termen 1 mai 2013.
După ce APM Bihor şi AMPA vor stabili pagubele provocate fondului piscicol şi habitatului natural de către S.C.ALesis, Garada de Mediu va dispune măsuri pentru refacerea mediului şi va înainta o plângere penală către autorităţile în drept, se precizează într-un cominicat al Gărzii de Mediu. – www.promptmedia.ro