Acasă Politic Autoritatile din Balcani abordează problema salariilor plătite cu întârziere

Autoritatile din Balcani abordează problema salariilor plătite cu întârziere

DISTRIBUIȚI

116567 – 01022013 – Salariile neplătite sau plătite cu întârziere au fost o problemă în ultimii 20 de ani în regiunea Balcanilor, însă problema s-a înrăutăţit pe fondul crizei economice.

În timp ce salariile plătite cu întârziere sau neplătite devin o problemă tot mai larg răspândită, mai multe ţări din regiune au adoptat legi care îi sancţionează pe angajatori. Se estimează că aproximativ 1 milion de angajaţi din regiune sunt plătiţi cu întârziere sau deloc, potrivit SETimes.

Penalităţile existente, precum amenzile, s-au dovedit ineficiente în majoritatea statelor.

Potrivit Federaţiei Sârbe a Sindicatelor Independente, angajatorii din ţară plătesc aproximativ 31 milioane de euro pe lună angajaţilor, sau 375 milioane de euro anual. Aproximativ 45 000 de angajaţi nu îşi primesc deloc salariile, iar 100 000 sunt plătiţi cu o întârziere de câteva luni.

Federaţia a propus o sentinţă cu închisoarea pentru angajatorii care nu plătesc salariile timp de peste trei luni.

„Statul trebuie să introducă legi mai stricte, care să îi determine pe angajatori să plătească salariile. În caz contrar, această tendinţă negativă va continua”, a declarat Zoran Mihajlovic, secretarul federaţiei.

Radmila Katic Bukumiric, ministrul adjunct al Muncii, a declarat că noua lege defineşte în mod clar penalitatea impusă angajatorilor care nu plătesc salariile. Amenzile se înscriu între 7 000 şi 9 000 de euro, după care urmează o condamnare la închisoare dacă angajatorul refuză să plătească salariile.

„În general, noi sprijinim toate măsurile care prevăd realizarea drepturilor angajaţilor. Între timp, inspectoratul nostru efectuează controale şi înaintează multe acuzaţii de întârziere a plăţii salariilor”, a declarat Bukumiric.

Potrivit sindicatelor, în Serbia nu există niciun caz de angajator amendat pentru neplata sau întârzierea plăţii salariilor.

Admir Djulovic din oraşul sârbesc Novi Pazar, care conduce o alimentară cu opt angajaţi, sprijină propunerea federaţiei.

„De ce să conduci o afacere dacă nu le poţi asigura angajaţilor dreptul lor fundamental – salariile? Pentru mine, ca antreprenor, ar fi devastator şi ruşinos să am întârzieri în plata salariilor pentru mai mult de o lună”, a afirmat Djulovic.

În Republica Srpska (RS), un studiu recent efectuat de sindicate a relevat că aproximativ 30% din angajaţi nu îşi primesc salariile la timp.

La începutul acestei luni, respectiva entitate din BiH a adoptat o nouă lege a muncii, care prevede pedepse de şase luni până la cinci ani de închisoare pentru angajatorii care nu plătesc salariile.

În Croaţia, între 80 000 şi 100 000 de angajaţi nu sunt plătiţi la timp sau nu sunt plătiţi deloc. Croaţia va aplica aceeaşi legislaţie ca RS, începând din iulie.

În Bulgaria, legile stricte privind întârzierea plăţii salariilor s-au dovedit de succes. Companiile au început să le plătească angajaţilor salariile restante, după ce inspectorii bulgari ai muncii au constatat că 72 de angajatori le datorau angajaţilor aproape 9 milioane de euro. În iunie 2010, inspectorii au început o campanie în mai multe sectoare pentru a monitoriza respectarea legii muncii de către firme şi au depistat 15 000 de cazuri de încălcare a legii.

Ca urmare, aproape 4,4 milioane de euro, aproximativ jumătate din suma restantă, a fost plătită. Orice angajator care nu respectă instrucţiunile inspectorilor cu privire la neplata salariilor trebuie să îşi asume responsabilitatea administrativă şi penală completă. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.