116580 – 01022013 – ENISA (Agenţia Europeană pentru Reţele şi Securitate Informatice) a publicat un nou raport privind cel mai important exerciţiu de securitate cibernetică realizat vreodată la nivel european, Cyber Europe 2012, raport disponibil în 23 de limbi. Pentru prima dată, au participat la acest exercitiu aproape 600 de actori individuali, inclusiv din sectorul privat (financiar, telecomunicaţii şi internet).
La 4 octombrie 2012, peste 500 de specialişti în securitatea informatică din Europa au participat la evenimentul Cyber Europe 2012, cel de-al doilea exerciţiu informatic paneuropean. Acest exerciţiu s-a bazat pe activităţi ample desfăşurate atât la nivel naţional, cât şi la nivel european în scopul îmbunătăţirii capacităţii de rezistenţă a infrastructurilor informatice critice.
La acest exerciţiu au participat 29 de state membre ale UE (Uniunea Europeană) şi AELS (Asociaţia Europeană a Liberului Schimb), din care 25 au participat direct la exerciţiu, celelalte patru fiind implicate în calitate de observatori. În plus, au participat şi mai multe instituţii ale UE. În total, la acest exerciţiu au participat 339 de organizaţii, însemnând un total de 571 de actori individuali. Dând curs unei recomandări importante desprinse în urma exerciţiului Cyber Europe 2010, actorii din sectorul privat au luat, de asemenea, parte la acest exerciţiu. Cooperarea dintre actorii publici şi cei privaţi a avut loc la nivel naţional, în timp ce autorităţile publice au cooperat, de asemenea, la nivel transfrontalier.
Scenariul exerciţiului s-a concentrat asupra unor incidente informatice de amploare din Europa, care au afectat toate ţările participante. Adversarii fictivi şi-au unit forţele în cadrul unui atac informatic masiv împotriva Europei, în principal prin atacuri de tip DDoS (Distributed Denial of Service – blocarea distribuită a serviciului) împotriva serviciilor electronice publice. Serviciile afectate au fost serviciile guvernamentale (e-government) şi financiare (e-banking etc.) online.
Incidentele informatice au pus probleme participanţilor din sectorul public şi privat, făcând necesară cooperarea transnaţională. Actorii au primit informaţii referitoare la scenariu (alerte) prin e-mail şi au fost nevoiţi să colaboreze pe baza unor proceduri şi structuri standard pentru a evalua situaţia şi a conveni asupra acţiunilor necesare.
Concluzia exerciţiului: pentru un răspuns rapid şi eficient în caz de incidente cibernetice, cunoaşterea procedurilor şi a fluxurilor de informaţii este esenţială.
Directorul executiv al ENISA, profesorul Udo Helmbrecht, a concluzionat: „Cyber Europe 2012 reprezintă un reper important pentru construirea încrederii, pentru mai buna înţelegere a mecanismelor de cooperare cibernetică existente la nivel european şi pentru consolidarea gestionării pe plan european a incidentelor cibernetice”. – www.promptmedia.ro