Acasă Politic Protocol istoric între bosniaci și sârbi

Protocol istoric între bosniaci și sârbi

DISTRIBUIȚI

115424 – 16122012 – După aproape doi ani de negocieri, autoritățile din Bosnia și Herțegovina (BiH) au aprobat semnarea unui protocol privind cooperarea pentru judecarea crimelor de război între Procuratura de Stat din BiH și instituția omoloagă sârbă. Acordul permite Serbiei și BiH să elimine investigațiile paralele și facilitează transferul reciproc de dovezi. Conform

termenilor acordului, suspecții pot fi judecați în țara de origine pentru crime de război comise în altă parte. Cele două țări au convenit de asemenea că persoanele inculpate pentru crime de război nu vor fi extrădate – chestiune care a provocat un blocaj de doi ani al negocierilor. ”Suspecții nu vor mai putea folosi mijloacele legale existente pentru a eluda justiția, precum interdicția asupra extrădării în țara de origine”, a declarat Jusuf Halilagic, secretar în Ministerul Justiției din BiH, publicației SETimes. „Acest protocol reprezintă de asemenea un pas major în consolidarea cooperării regionale pentru soluționarea cazurilor de crime de război”. Oficialii bosniaci au anulat anterior semnarea protocolului de câteva ori, deoarece Serbia a emis mandate de arestare pentru oficiali bosniaci din timpul războiului.

BiH și Serbia au condus investigații paralele asupra incidentelor din cazurile Coloana din Tuzla și strada Dobrovoljacka din cauza incapacității de a extrăda cetățeni și a lipsei unei baze legale pentru cooperare. În luna ianuarie, BiH a renunțat la investigațiile asupra a 14 persoane suspectate în legătură cu incidentul de pe strada Dobrovoljacka. În cadrul propriei investigații, procurorii sârbi au emis însă mandate pentru câțiva cetățeni bosniaci.

Ca rezultat al investigației sârbești, Ejup Ganic, un membru al președinției Bosniei din timpul războiului, a fost arestat în Marea Britanie în 2010, iar generalul Jovan Divjak a fost arestat în Austria în 2011, pentru presupusele roluri jucate de aceștia în crimele de război comise pe strada Dobrovoljacka. Instanța britanică și cea austriacă nu i-au extrădat pe Ganic și pe Divjak în Serbia, exprimând suspiciuni cu privire la motivele politice ale Belgradului.

Unele ONG-uri și grupuri pentru drepturile omului din BiH declară că protocolul nu va rezolva probabil problemele, deoarece nu este obligatoriu din punct de vedere legal. ”Tot ar fi loc pentru subterfugii, chiar dacă în protocol ar fi fost abordate toate chestiunile complicate ale cooperării pentru judecarea crimelor de război spre satisfacția ambelor părți”, a afirmat Sinan Alic, președintele Fundației Bosniace a Adevărului, Dreptății și Reconcilierii, pentru SETimes. „Chestiunea delicată a crimelor de război este puternic abuzată în scopuri politice”. Aleksandar Popov, copreședintele ONG-ului Inițiativa Igmanska din Serbia, a declarat publicației SETimes că protocolul este remarcabil pentru judecarea crimelor de război și pentru procesul de reconciliere ulterior din regiune. „Această cooperare este și mai importantă după ultimele verdicte ale (Tribunalului Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie) TPII, care au fost primite negativ în Serbia”, a declarat Popov. „Mingea este acum în curtea justiției naționale”. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.