– 115638 – 28122012 – Congresele anunţate pentru prima parte a lui 2013 de PNL, PSD şi PDL vor fi teatrul unor bătălii politice pe viaţă şi pe moarte, în urma cărora vor fi luate decizii cruciale pentru viitorul celor mai influente trei partide din România. Cazul cel mai lipsit de complicaţii va fi, după toate probabilităţile, cel al disciplinatului PSD, unde nu prea avem şanse să
asistăm la mari surprize. Preşedintele formaţiunii, Victor Ponta, a condus PSD către o victorie spectaculoasă la alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012. El şi-a consolidat astfel poziţia de lider al partidului, devenind acum de necontestat.
La Congresul PSD, care se va desfăşura, potrivit lui Ponta, ”foarte probabil în luna februarie”, urmează să fie aprobat programul politic al formaţiunii şi va fi aleasă conducerea partidului – acest ultim proces fiind singurul de la care ne putem aştepta la niscaiva surprize sau picanterii din partea social-democraţilor care se vor lansa în bătălia pe funcţii.
Antonescu şi Tăriceanu, confruntarea finală
La Congresul PNL va ploua cu capete
Dacă în cazul congresului PSD avem toate motivele să bănuim că lucrurile vor decurge relativ paşnic, în ograda PNL lucrurile stau exact pe dos. Tensiunile din partidul lui Crin Antonescu au atins cote alarmante iar lucrurile se impun a fi clarificate rapid.
Gura lumii vorbeşte bunăoară cu insistenţă despre o serie de decapitări care urmează a fi operate în cazul unor liberali de frunte. Unii dintre aceştia sunt acuzaţi pentru criticile aduse conducerii PNL, pentru atitudinea de respingere a colaborării cu PSD, pentru apropierea de fostul lider liberal Călin Popescu Tăriceanu sau pentru te miri ce matrapazlâcuri mai mult sau mai puţin cunoscute opiniei publice. În cazul Adrianei Săftoiu, care a acţionat adesea de capul ei şi a lansat critici repetate la adresa lui Crin Antonescu, acesta şi-a pierdut deja răbdarea, excluzând-o din PNL fără a mai aştepta vreun congres. Săftoiu a profeţit ulterior că în cel mai scurt timp urmează să fie maziliţi deasemenea Andrei Chiliman, Ludovic Orban, Călin Popescu Tăriceanu şi Cătălin Cherecheş. Primarul din Baia Mare are cu siguranţă toate şansele de a fi exclus (din nou) din PNL, el fiind acuzat că nu şi-a susţinut colegii la alegerile parlamentare. Vorbind despre discuţiile purtate deja în Consiliul Naţional Executiv al PNL pe tema înlăturării lui Cherecheş, Antonescu a confirmat recent că “la prima reuniune după ce terminăm urgența învestirii Guvernului” vor fi dezbătute, pe lângă cazul edilului, şi alte “situaţii inacceptabile”.
Dincolo de eventualele decapitări, la Congresul extraordinar al PNL, despre care Crin Antonescu a spus că va fi convocat “cât mai repede”, deşi în mod normal ar fi trebuit să aibă loc în 2014, se va da şi bătălia finală pentru preşedinţia partidului. În pofida victoriei repurtată la alegeri, Antonescu este în continuare contestat destul de vocal de liberalii grupaţi în jurul lui Tăriceanu. În presă s-a scris de-altfel în mai multe rânduri că unii penelişti ar pune la cale un adevărat puci prin care să-l readucă în fruntea partidului pe fostul preşedinte al PNL. Vorbind pe această temă, Crin Antonescu explica pe 8 decembrie 2012, cu o zi înaintea alegerilor, că astfel de “predicţii” slăbesc partidul, lovind în capacitatea sa de negociere şi în autoritatea lui publică. “Deci, ieşim din aceste alegeri şi eu sunt cel care voi cere cât mai curând un congres extraordinar, unde dacă cineva doreşte să… în mod normal, automat, punem în discuţie preşedinţia partidului. Dacă cineva doreşte să confruntăm variante de statut, unde dacă cineva doreşte să propună un alt prezidenţiabil al partidului, este foarte bine, e locul potrivit să o facă, eu îl cer, dar nu putem să continuăm în felul acesta”, a precizat Antonescu.
PDL va decide în primăvara soarta lui Vasile Blaga. Elena Udrea, posibil successor
În PDL a mai apărut un grup. Cel care ar vrea să plece
Evoluţii spectaculoase sunt de aşteptat şi la Congresul PDL din primăvară, a cărui dată exactă de desfăşurare urmează a fi stabilită în cadrul Consiliului Naţional de Coordonare din 23 februarie. În tabăra marilor învinşi ai alegerilor parlamentare se pune cu insistenţă problema înlăturării lui Vasile Blaga de la şefia partidului. Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, cunoscut ca un apropiat al preşedintelui Traian Băsescu, s-a pronunţat deschis în favoarea unei asemenea idei, însă la Colegiul Director din 14 decembrie atât el cât şi colegii săi care adoptaseră poziţii similare au bătut în retragere, optând pentru amânarea luării unei decizii. Democrat-liberalii s-au lăsat convinşi de Adrian Videanu, cel care a condus campania electorală a ARD, şi care a propus ca Blaga să rămână liderul partidului până la convocarea Convenţiei Naţionale, la care fiecare doritor al fotoliului de lider să vină cu propriul proiect pentru câştigarea adeziunii militanţilor PDL. Printre respectivii doritori nu este exclus să figureze şi fosta preşedintă a PDL Bucureşti, Elena Udrea, care se numără printre foarte puţinii democrat-liberali ce se pot lăuda cu obţinerea unui rezultat onorabil la alegerile din 9 decembrie. Chiar dacă protejata lui Traian Băsescu a refuzat până acum să dezvăluie dacă va lupta într-adevăr pentru preluarea şefiei PDL, ea a redevenit în ultima vreme extrem de vocală, ceea ce ar putea reprezenta un indiciu în sine.
Dacă este să-i dăm crezare social-democratului Codrin Ştefănescu, Congresul PDL din primăvară ar putea marca apogeul unei bătălii “pe viaţă şi pe moarte” care se poartă în această perioadă între trei grupuri care râvnesc la conducerea partidului: cel al lui Vasile Blaga, cel al Elenei Udrea, dar şi cel de la Cluj, al fostului lider democrat-liberal Emil Boc. În plus, a dezvăluit Ştefănescu, există şi un grup care ar cam dori să părăsească PDL în favoarea vreunuia dintre partidele aflate la putere – PNL sau PSD. Dacă informaţiile furnizate de Codrin Ştefănescu se vor confirma, noul val de dezertări din PDL va constitui cu siguranţă un alt subiect fiebinte pe agenda viitorului Congres democrat-liberal. – www.promptmedia.ro, sursa – www.ziuanews.ro