Acasă Politic Bucuresti: Ministrul Culturii nu gaseste argument pentru repatrierea ramasitelor lui Brancusi

Bucuresti: Ministrul Culturii nu gaseste argument pentru repatrierea ramasitelor lui Brancusi

DISTRIBUIȚI

 – 115188 – 07122012 – Ministrul Culturii, Puiu Haşotti, susţine că şansele privind repatrierea rămăşiţelor pământeşti ale sculptorului Constantin Brâncuşi „ţin doar de bunăvoinţa Guvernului francez”. În opinia demnitarului, argumentele juridice „nu prea există”. Premierul Victor Ponta a anunţat că Guvernul se va angaja în mod direct în deschiderea unui proces în Franţa, pentru repatrierea osemintelor lui Brâncuşi.

Puiu Haşotti crede că „în situaţia în care Guvernul României va începe această procedură, va trebui să existe argumente juridice foarte-foarte puternice. Or, Constantin Brâncuşi a murit cetăţean francez, Constantin Brâncuşi a murit chiar supărat, cred eu, pe regimul de atunci din România, nu pe România, pentru că la începutul anilor ’50, el a oferit opera sa statului român şi autorităţile comuniste de la Bucureşti au spus că nu au nevoie de o operă decadentă, deci a murit supărat pe regimul de atunci, pe regimul comunist, nu pe români, nici pe România”, potrivit RFI Romania.

„Mai presus de toate, cel puţin eu nu ştiu să existe vreun document prin care Constantin Brâncuşi să-şi fi exprimat dorinţa să fie înmormântat în România. Că la o spovedanie a spus unui preot că ar dori să fie înmormântat lângă mama sa la Hobiţa, lucrul acesta nu înseamnă un document juridic. Ca să nu mai spun că poate fi invocat şi secretul spovedaniei, dar o spovedanie nu este un document juridic”, apreciază ministrul Culturii.

Puiu Haşotti declară că „ar fi extraordinar ca rămăşiţele pământeşti ale lui Brâncuşi să fie la Hobiţa, să facem acolo un muzeu Brâncuşi, să fie un punct de atracţie cultural şi de ce nu, turistic, dar procedura cred că este una foarte complicată, pentru că argumentele juridice nu prea există”.

„Şansele după părerea mea ţin doar de bunăvoinţa Guvernului francez şi nu de argumentele juridice, care cel puţin până acum nu prea există în România”, conchide ministrul.

Guvernul se va angaja în mod direct în deschiderea unui proces în Franţa, pentru repatrierea osemintelor lui Constantin Brâncuşi, a declarat joi premierul Victor Ponta. El a precizat că procedurile cu statul francez sunt extrem de complicate, iar fără o decizie a instanţei, acest lucru nu va fi posibil. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.