Acasă Politic Bucuresti:: Formular nou pentru declararea si plata impozitului pe profit

Bucuresti:: Formular nou pentru declararea si plata impozitului pe profit

DISTRIBUIȚI

 – 115559 – 20122012 – Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a elaboat un poiectul de ordin al preşedintelui ANAF pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularului „Notificare privind modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare şi plată a impozitului pe profit” (012).

Pentru anul fiscal 2012 majoritatea contribuabililor au obligaţia declarării şi plăţii impozitului pe profit trimestrial, şi a definitivării acestuia până la data de 25 martie 2013.

Fac excepţie de la această regulă: a) contribuabilii societăţi comerciale bancare – persoane juridice române şi sucursalele din România ale băncilor – persoane juridice străine au
obligaţia de a declara şi plăti impozit pe profit anual, cu plăţi anticipate efectuate trimestrial; b) contribuabilii care au obligaţia declarării şi plăţii impozitului pe profit anual, până la 25  februarie a anului următor şi anume: organizaţiile nonprofit, contribuabilii care obţin venituri majoritare din cultura cerealelor, a plantelor tehnice şi a cartofului, pomicultură şi viticultură.

Începând cu data de 1 ianuarie 2013, contribuabilii, care aplicau regula generală de declarare şi plată a impozitului pe profit au posibilitatea să opteze între sistemul de declarare şi plată trimestrială a impozitului pe profit şi sistemul de declarare şi plată anuală a impozitului pe profit, cu plăţi anticipate trimestriale.

Contribuabilii care optează pentru aplicarea sistemului de declarare şi plată anuală a impozitului pe profit, au obligaţia de a comunica organului fiscal competent această opţiune, până la data de 31 ianuarie a anului pentru care se solicită aplicarea sistemului. Opţiunea efectuată este obligatorie pentru cel puţin 2 ani fiscali consecutivi.

De asemenea, renunţarea la opţiune şi trecerea la aplicarea sistemului de declarare şi plată trimestrială a impozitului pe profit, trebuie comunicată organului fiscal competent până la data de 31 ianuarie a anului pentru care se solicită aplicarea sistemului. Având în vedere aceste prevederi legale, este necesară aprobarea modelului şi conţinutului unui formular, care să fie utilizat de contribuabili pentru îndeplinirea acestor obligaţii de comunicare prevăzute de lege, potrivit unui comunicat al ANAF. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.